imagine articol

Ambiții pe măsură la U16. Kuti, David și Daniel sunt hotărâți să reușească un sezon de vis

În acest sezon, echipa U16 a clubului nostru a suferit doar două înfrângeri. Una a venit în campionat și cealaltă în EYBL, acolo unde clujenii sunt calificați în Play-Off. De asemenea, cele 13 victorii repurtate pe plan intern i-au trimis pe alb-negri direct la turneul semifinal.

„Am avut probleme cu accidentările și cu COVID-ul, altfel nu știu dacă am fi pierdut în campionat”, crede Ákos Szentkuti, unul dintre liderii formației. Cei din echipă îi prescurtează numele și îi spun Kuti unui puști ce dă totul pe terenul de baschet. Kuti atrage atenția nu doar prin părul său creț, ci și prin felul cum își domină adversarii la categoria lui de vârstă. Are viteză, pătrunde curajos și se poziționează inspirat la recuperări. În consecință, numeroase partide le încheie în cifre de double-double. Kuti a început baschetul acum nouă ani, la Academia U-BT. Evoluțiile sale au devenit tot mai bune, așa că în stagiunea precedentă a debutat inclusiv la seniori. 

 

„Prima dată am avut emoții foarte mari, dar după aceea mi-am dat seama că toți îmi vor binele. Aveam emoții să nu mă certe jucătorii de la seniori când greșesc. De fapt, ei doar mă sprijină. Țin minte și când am debutat, în acel turneu cu CSM Galați și CSM Târgu Jiu. Sincer, am avut mai multe emoții înainte de primul antrenament decât înaintea primului joc oficial. Oamenii deja mă cunoșteau, știau că sunt cel mai mic din echipă. Vai, nu o să uit că am intrat în sfertul al doilea și am dat un air-ball. Colegii experimentați erau pe bancă și mă încurajau să merg mai departe. A fost un sentiment frumos, în ciuda aruncării rușinoase”, povestește Kuti.  

Mihai Silvășan obișnuiește să apeleze la juniori pentru desfășurarea antrenamentelor de seniori. Astfel, numeroși puști de 16 ani au șansa să vadă cum se pregătesc baschetbaliști care au trecut prin cele mai puternice campionate ale Europei. Acest lucru l-a ajutat pe Szentkuti să crească și să își dorească rezultate îndrăznețe. De altfel, fiecare junior visează să fie chemat la echipa mare, inclusiv cei sosiți la Cluj-Napoca din alte orașe ale țării. David Fîntînă s-a hotărât în urmă cu câteva luni să se alăture Academiei U-BT. Primii pași în baschet i-a făcut la Târgu Jiu, însă a considerat că la Cluj-Napoca va găsi cele mai bune oportunități pentru dezvoltarea sa.

„Joc baschet de opt ani și am venit la U-BT de aproximativ două luni. Înainte am fost la acele selecții ale lotului național. Acolo am primit mai multe oferte de la cluburi de juniori. Odată ce am știut că mă vor cei de la Cluj, n-am stat pe gânduri. Mi-am dat seama că e cea mai bună variantă. Colegii m-au primit foarte bine și sper ca lucrurile să rămână la fel în viitor. Îmi place și Clujul, e mai bine decât la Târgu Jiu”, mărturisește David, râzând.

Imediat îl completează, tot în nota unei glume, Daniel Mureșan:

- Îți place aici că e mai safe! Poți să mergi peste tot, că nu se leagă nimeni de tine. 

Dani, așa cum îl strigă colegii, a evoluat doar la U-BT până acum. Primele antrenamente le-a efectuat cu Simona Mușat acum opt ani, apoi a lucrat și cu ceilalți antrenori. În actuala stagiune conduce atacul formației U16, fiind de părere că munca trebuie să fie cuvântul de ordine în vestiar.

„Tot sezonul a fost complicat din cauza pandemiei. Cum spunea și Kuti, am avut accidentați. Ne-am lovit de problema COVID-ului, am schimbat sălile și nu ne-a fost ușor. Pe de altă parte, mergem și la școală, încercăm să nu lipsim. Adesea avem două antrenamente pe zi, școală și teme. Reușim să ne descurcăm și înțelegem că ne-am asumat asta. Noi am ales baschetul și ne adaptăm să fie bine pe toate planurile”, explică Dani. 

De pregătirea băieților pe toate planurile se ocupă Răzvan Cenean, unul dintre tehnicienii cu rezultate notabile în baschetul juvenil românesc. La antrenamente, fiecare detaliu contează. Juniorii știu că nu se pot culca pe o ureche, deși au câștigat meciuri la diferențe considerabile.

„Mie îmi place mai mult să joc în EYBL, decât în campionat. Mă bucur că există șansa asta pentru noi”, mărturisește Daniel Mureșan.

Kuti îi continuă ideea:

„În EYBL am câștigat la zeci de puncte diferență. Poate că ne-am relaxat ulterior, crezând că suntem foarte buni. Acum nu va mai fi așa. Tratăm toate meciurile cu maximă seriozitate și vrem să ajungem departe. Luăm totul pas cu pas”. 

Sosit la Cluj-Napoca de câteva săptămâni, David Fîntînă de abia așteaptă să își măsoare forțele cu adversari din străinătate. A demonstrat în campionat că poate fi unul dintre juniorii de mare perspectivă ai țării. Alături de Kuti, a participat la cantonamentele de pregătire ale naționalei U16.

 „Sunt foarte utile aceste cantonamente. Nu am jucat meciuri, doar ne-am antrenat. Pregătirea nu s-a axat atât de mult pe tactică, însă a fost bine. Vezi nivelul celorlalți jucători de vârsta ta din țară și ne cunoaștem reciproc. Visez să reprezint România la vară, când va fi campionatul european”, recunoaște David.

Până în august, juniorii și-au stabilit propriile obiective. Visează la titlul național și la un parcurs lung pe plan european. Conștientizează că performanța se obține numai prin seriozitate și ascultă fiecare sfat primit de la Răzvan Cenean. Pentru ei va urma turneul semifinal în campionatul național, cumulat cu încleștările de foc din EYBL.  

HAIDE "U"
16

Parteneri