imagine articol

Victorie pe deplin meritată în restanța cu Steaua CSM EximBank

U-Banca Transilvania a întâlnit marți seara Steaua CSM EximBank București, într-un meci restant din cadrul etapei a 19-a a Ligii Naționale. Baschetbaliștii noștri s-au impus după un meci pe care l-au controlat în cea mai mare parte a sa. Nici în acest joc, antrenorul Mihai Silvășan nu s-a putut baza pe serviciile fundașului Miha Lapornik, în timp ce oaspeții nu i-au folosit pe Iuri Fraseniuc, Brandon Taylor și Randal Falker. 

U-Banca Transilvania a început în forță meciul, profitând de apatia în joc a bucureștenilor. Watson a cooperat frumos la un alley-oop cu Nandor Kuti, iar când Kromah a înscris de la distanță, Jukka Toijala a cerut primul timp de odihnă (7-0, min. 2).

Kromah a mai înscris o dată de la distanță pentru 12-4, Kuti a înfipt un super dunk pentru 16-8 și astfel distanța s-a păstrat la opt puncte. 

Flowers a găsit la rândul său ținta de două ori de dincolo de semicerc și a strâns la doar două posesii, fiind rândul lui Mihai Silvășan să ceară pauză (23-18, min. 8). Până la pauză, Flowers a mai înscris o dată de la distanță, astfel că primul sfert se încheia cu un mic avantaj pentru U-Banca Transilvania, scor 23-21. 

Echipa noastră s-a menținut la conducere cu un avantaj fragil până la mijlocul sfertului secund, când Dragan Zekovic a dus Steaua în față, înscriind cea de-a 5-a ”triplă” a bucureștenilor, scor 28-30. 

U-Banca Transilvania și-a reluat poziția cu o aruncare de la distanță a lui Watson, tot el punctând pe pătrundere la faza următoare. Cu două minute înainte de pauză, banca oaspeților a cerut timp de odihnă (scor 39-34). 

Peste un minut, ambele echipe își incrementaseră scorul cu o unitate și Mihai Silvășan a cerut la rândul său time-out, pentru ultimele indicații înainte de pauză. Drungilas a înscris pe o piruetă frumoasă și pauza găsea echipa noastră cu un avantaj de peste două posesii, respectiv 42-35. 

Diferența de pe tabelă a fost construită în special pe aruncările din interior, unde echipa noastră a înscris cu cinci aruncări în plus (13-8), dar și din recuperări (20-15 la general, 7-6 la cele ofensive). Din cele șapte recuperări ofensive reușite de baschetbaliștii noștri, trei au fost transformate în puncte, față de doar una a oaspeților. De asemenea, un al capitol cu avantaj clar pentru U-Banca Transilvania a fost cel al punctelor înscrise pe tranziție: 8-0. 

În primul atac al sfertului al treilea, Kuti a înscris din zero grade, ducând avantajul pentru prima dată la zece puncte (45-35). Apărarea noastră și-a făcut excelent treaba, iar pe atac Kromah a înscris două libere și Watson l-a servit pe Kuti, astfel că scorul a căpătat rapid proporții. Jukka Toijala a cerut rapid timp de odihnă, pentru a opri sângerarea echipei sale (49-35, min. 21). 

S-a modificat vizibil intensitatea în apărare a Stelei și oaspeții au revenit rapid sub zece puncte (49-40, min. 23). Barro și Kuti, cu două dunk-uri spectaculoase, au refăcut diferența și au reușit să trezească și publicul (53-42, min. 25). Kuti a completat perioada bună din jocul echipei noastre cu o aruncare de la distanță, ducând diferența de pe tabelă la cea mai mare valoare (63-46, min. 27).

Marinov și Flowers au muncit mult să țină Steaua în joc, iar când Baciu și Luka Lapornik au dat o mână de ajutor, scorul s-a reglat din nou (65-54, min. 30).

Steaua a profitat de câteva atacuri neclare ale echipei noastre și a continuat să decupeze din deficit, iar la jumătatea secvenței decisive mai erau doar două posesii ce despărțeau cele două echipe (70-65, min. 34). 

Jocul s-a încins și Zeljko Sakic a mărit și mai mult temperatura cu o aruncare de trei puncte din zero grade, Toijala fiind nevoit să ceară timp de odihnă pentru a-și răcori băieții (73-65, min. 36). 

Kromah și Barro au marcat cu ușurință, iar apărarea noastră a sigilat coșul pentru câteva faze, astfel că, cu puțin peste două minute rămase de disputat, scorul era din nou generos, 80-67. Cu toată opoziția lui Jukka Toijala, Steaua s-a stins și nu a mai putut contesta victoria U-Banca Transilvania.

KUTI NANDOR, jucător U-Banca Transilvania:

Thumbnail

”Eu cred că în acest meci apărarea a făcut diferența, am primit doar 68 de puncte pe terenul nostru, ceea ce, cred eu, e foarte bine. S-a văzut și din tribună că am avut o intensitate foarte mare și, până la urmă, așa trebuie să jucăm în fiecare meci. Cred că meciul cu Galațiul ne-a unit, am început să vorbim mai mult între noi despre jocul nostru, a fost un wake up call, să ne trezim la realitate și să punem mai multă forță în jocul nostru. Putem spune că azi s-au întâlnit două dintre favoritele la titlu, mai sunt și altele, s-a văzut și pe teren, a fost un spectacol, cu multe aruncări de trei puncte, cu dunk-uri, a fost un meci frumos. Ne așteaptă un alt meci dificil cu Timișoara, nu prea avem timp să îl pregătim, însă noi am jucat în acest ritm pe tot parcursul campionatului și suntem obișnuiți”

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

Thumbnail

”Am făcut un joc bun, ne-am făcut temele cât de mult am putut, căci am avut doar un antrenament pentru a pregăti acest meci. Eram puțin frustrați cu toții pentru evoluțiile mai puțin bune din meciurile din dubla cu Groningen, care ne-au bătut de două ori, plus meciul cu Galațiul, pe care l-am câștigat cum l-am câștigat. Doream să avem intensitate bună, să fim concentrați, jucam cu una dintre contracandidatele la titlu și trebuia să demonstrăm că avem valoare și că ne putem impune. Cred că am controlat meciul de la un capăt la celălalt și până la urmă am reușit să câștigăm. Totul e de focusul și mentalitatea cu care intrăm într-un joc, când ai foarte multe meciuri, apare o relaxare mentală când joci cu adversari teoretic mai slabi. Din păcate nu am reușit să îi montez pentru meciul cu Galați, să fie sută la sută și asta s-a văzut. Nu am fost constanți în absolut nimic din ce am făcut în teren și s-a văzut, însă, chiar dacă nu vă vine să credeți, mă bucur că a existat acel meci și că l-am câștigat cum l-am câștigat, pentru că acest gen de meciuri, în care revii de la minus 20 de puncte, unesc echipele, arată caracter, arată faptul că trebuie muncă pentru a obține rezultate bune. În meciul cu Steaua chiar nu am avut probleme mari de motivare a jucătorilor, ei au înțeles importanța meciului, au înțeles cu cine jucăm și au avut intensitatea potrivită încă din prima secundă a meciului”.

U-Banca Transilvania - Steaua CSM EximBank 84-68 (23-21, 19-14, 23-19, 19-14)

Parteneri