imagine articol

Victorie la Galați, calificare în semifinale!

U-Banca Transilvania s-a deplasat la Galați determinată, conform declarațiilor antrenorului principal Mihai Silvășan, să tranșeze calificarea în semifinale pe malul Dunării. Scorul seriei era 2-0 înainte de meciul de marți, jocurile de pe teren propriu fiind câștigate de echipa noastră fără prea mari probleme.

Phoenix Galați s-a dovedit, însă, o nucă tare pe teren propriu în acest sezon, printre victimele moldovenilor numărându-se echipe cotate cu șanse la titlu, precum CSM CSU Oradea, Steaua București sau BC CSU Sibiu. Așadar, se anunța un meci foarte greu.

U-Banca Transilvania a început cu Rasic foarte inspirat, atât prin deciziile de șut, cât și prin pasele sale de finețe. Replica a venit de la Măciucă, tânărul baschetbalist înscriind cinci din cele șapte puncte reușite de gazde în prima jumătate a secvenței. Când Barro a finalizat al doilea contraatac consecutiv, Florin Nini a cerut primul timp de odihnă (7-14, min. 5). 

Kuti Nandor a acumulat rapid trei greșeli personale, încă din minutul 7, fiind înlocuit de Andrei Mureșan. Câteva atacuri ratate de baschetbaliștii noștri au strâns scorul pe finalul primului sfert (19-21, min. 8), însă Sakic a avut o evoluție excelentă în ofensivă și a înschis sfertul cu o triplă, ajungând la 12 puncte marcate (23-26). 

Galațiul a profitat de primele trei atacuri ratate de echipa noastră în sfertul al doilea, reușind să treacă în avantaj (27-26, min. 12), cele două echipe păstrându-se aproape în următoarele minute. La mijlocul perioadei, Mihai Silvășan a decis că este momentul oportul pentru o pauză, întrucât faza ofensivă suferea la capitolul construcție (29-28, min. 15). 

S-a apelat din nou la creativitatea lui Rasic, care a făcut mult mai cursive acțiunile ofensive, însă de această dată U-Banca Transilvania a început să sufere la finalizare, astfel că, după o ușoară desprindere (29-33, min. 16), gazdele au revenit pe tabelă și banca tehnică a echipei noastre a solicitat un nou timp de odihnă (34-35, min. 18).

Ambele echipe au părut să pună mai mare preț pe apărare în minutele rămase până la pauză, consemnându-se doar o triplă a lui Sabău și două libere înscrise de Lapornik în această perioadă (37-37). 

Cifrele pauzei arătau dominarea echipei noastre în prima jumătate a meciului, U-Banca Transilvania fiind mai performantă atât la recuperări (16-21), cât și la pase decisive (10-13), însă echilibrul consemnat de tabelă venea din procentaje (47%-47% la două puncte, 40%-31% la triple, 83%-85% la aruncări libere).

Jumătatea secundă a început cu bâlbe repetate de ambele părți, primele puncte înscriindu-se abia după câteva atacuri de fiecare parte. La mijlocul sfertului al treilea, scorul parțial era 4-5, cele două echipe continuând să joace încâlcit. 

Baschetul de calitate s-a arătat sporadic pe parcursul sfertului, faulturile fiind, însă, omniprezente, inclusiv tehnicele și antisportivele. Două triple ale lui Lapornik și una a lui Hadzifezovic în ultimele două minute au păstrat echipele despărțite de o singură posesie la intrarea în ultima secvență (53-55). 

În debutul ultimului sfert, U-Banca Transilvania a crescut viteza atacurilor și, încet-încet, a construit o diferență de aproape zece puncte în doar trei minute, forțând gazdele să ceară timp de odihnă (54-63, min. 33). 

Threatt a înscris de la distanță, Măciucă a pus un lay-up în coș după un contraatac și Mihai Silvășan a cerut rapid timp de odihnă, pentru a încerca să conserve avantajul (60-66, min. 35). 

Echipa noastră a început să lungească posesiile la limită, să fragmenteze construcția gălățenilor, să încerce să joace pragmatic și moldovenii aveau deja nevoie de șansă ca să se apropie. Aceasta a venit la aruncarea de trei puncte norocoasă a lui Threatt și la ratarea lui Sakic de la faza următoare, însă americanul a ratat două libere și au rămas 16 secunde în care să se decidă învingătoarea, după timpul de odihnă solicitat de Phoenix (67-70, min. 40). 

Barro a faultat inteligent la Threatt, căruia i-a tremurat din nou mâna de la linia de libere și a ratat ambele încercări. Rasic a fost la rândul său trimis la libere, la fel Barro în ultima secundă de joc și U-Banca Transilvania se alătură sibienilor în semifinalele Ligii Naționale. Echipa noastră va întâlni câștigătoarea seriei dintre Steaua CSM EximBank București și BC SCM Timișoara. 

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

”Este important că am găsit soluții să câștigăm acest meci, chiar dacă nu a fost unul foarte bun, chiar dacă am pierdut 21 de mingi... Sunt bucuros de victorie și de calificare, sunt mulțumit de faptul că băieții au luptat până la capăt. Am întâlnit o echipă a Galațiului mult mai motivată și cu o intensitate în joc superioară meciurilor de la Cluj. Este bine că am învins, sunt mulțumit că nu am mai permis adversarului multe recuperări ofensive, mergem mai departe și așteptăm să vedem cu cine vom juca în semifinale!”

Phoenix Galați - U-Banca Transilvania 67-71 (23-26, 14-11, 16-18, 14-16)

Parteneri