imagine articol

Victorie cu CSM CSU Oradea, după un meci controlat în permanență

Cel mai important derby al ultimilor ani din baschetul românesc și-a developat un nou episod vineri, în cadrul etapei a treia a Top 6 a Ligii Naționale. Cele două echipe s-au întâlnit în acest sezon de trei ori, de două ori în campionat și o dată în finala Cupei României. 

Dacă în Liga Națională victoriile au fost împărțite, în singurul meci cu trofeu pe masă din acest sezon s-a impus U-Banca Transilvania, care a câștigat Cupa României pentru a treia oară consecutiv. 

CSM CSU Oradea a început bine meciul, având 7-2 pe tabelă în minutul trei, în urma câtorva acțiuni tratate cu lejeritate de către echipa noastră, pe ambele faze. Moliciunea s-a păstrat în defensiva noastră, Oradea marcând aproape la fiecare atac, însă ofensiva a început să fie mai inventivă și să găsească soluții la apărarea zonă, mai ales de dincolo de semicerc. 

U-Banca Transilvania a trecut pentru prima dată la conducere la jumătatea primei secvențe, scor 14-13. Un dunk hotărât al lui Barro la finele unul minut de atac a băgat oaspeții în ședință (16-13). A mai urmat un dunk la reluare, de data aceasta marca Nandor Kuti, după o intercepție proprie, pe urmă Sakic a crescut avantajul după o abatere de pași a lui Kariniauskas. 

Criza ofensivă a orădenilor a fost oprită de Nicolescu și Kariniauskas, dar Kuti a continuat să fie prezent în ambele faze ale jocului și a stabilit scorul primului sfert: 23-18. 

Secvența secundă a început în forță cu un dunk realizat de Torok și urmat de două triple, de la Rasic si, respectiv, Lapornik și scorul căpăta proporții (31-18, min. 12). A fost momentul în care Andrei Mandache a ieșit la rampă la ambele capete ale terenului, dar Zeigler a continuat să mărească avantajul U-Banca Transilvania (35-21, min. 13). 

Țîbîrnă și Richard au tăiat rapid din deficit și a fost rândul echipei noastre să oprească jocul pentru regrupare. Fundașul oaspeților a continuat să provoace pagube în rândul liniior noastre defensive, însă atacul baschetbaliștilor lui Mihai Silvășan a funcționat impecabil și Oradea a fost ținută la distanță. Când, însă, oaspeții au început să folosească drept armă ofensivă ”catapultele” de trei puncte, cu două ”proiectile” care și-au atins ținta în doar 20 de secunde, Mihai Silvășan a cerut timp de odihnă pentru a-și reașeza trupele (44-35, min. 17).

A crescut agresivitatea în apărare, însă chiar și așa armele oaspeților au funcționat și Gajovic și Mandache au înscris de la distanță, cu toată opoziția apărătorilor. Diferența de pe tabelă s-a spulberat și a ajuns la doar două posesii (46-41, min. 20), iar Lapornik a stabilit scorul pauzei cu un layup.

Remarcabil în statisticile pauzei era zero-ul absolut din coloana de aruncări libere a echipei noastre, U-Banca Transilvania neavând vizită la linia de pedeapsă. De partea cealaltă, CSM CSU Oradea a înscris toate cele patru aruncări avute.

Cel mai productiv jucător din tabăra alb-neagră era Kuti Nandor, cu 11 puncte, o recuperare, două pase decisive, o intercepție și nicio minge pierdută în 14 minute jucate. De la oaspeți, Kariniauskas s-a simțit ca acasă în Sala Sporturilor ”Horia Demian”, acesta contribuind în 16 minute de joc cu 11 puncte, o recuperare și patru pase decisive. 

Barro a rotunjit zestrea de puncte a echipei noastre la 50 în chiar debutul reprizei a doua, Kuti și Watson au mai adăugat cinci, timp în care Oradea a reușit să puncteze doar prin Mandache. Sakic, la prima vizită la linia de libere a echipei noastre și Watson au dus scorul la 58-44, Cristian Achim cerând timp de odihnă (min. 24).

Sakic a continuat să fie precis la linia de pedeapsă, Barro a înscris cu dunk, însă oamenii mari ai bihorenilor au început să fie productivi și au adus Oradea din nou aproape (62-51, min. 27). Când la efortul lui Valeika și Denison s-au raliat și Kariniauskas și Mandache, diferența a devenit și mai mică (66-56, min. 30), acesta fiind de altfel și scorul înainte de ultimul sfert. 

Bihorenii au continuat să pună presiune pe omul cu mingea, iar câteva dintre atacurile noastre nu au avut șanse de izbândă. Celor două triple ale lui Gajovic și Richard, la care americanul a mai adăugat un layup, echipa noastră a replicat doar prin Zeigler, iar Silvășan a solicitat timp de odihnă pentru a-i băga în joc și pe ceilalți (70-64, min. 32). 

Părea că scenariul din meciurile cu Steaua și Pitești se repetă, însă Watson s-a opus înscriind de unul singur opt puncte consecutiv și a refăcut diferența exprimabilă în două cifre, motiv suficient de bun pentru ca antrenorul Cristian Achim să ceară timp de odihnă (78-66, min. 35). 

Duetul Zeigler - Watson a continuat să chinuie apărarea orădenilor, de partea cealaltă Gajovic fiind pericolul cel mai mare. Timpul s-a scurs, însă, și Oradea nu a mai avut forța să revină în joc, iar U-Banca Transilvania și-a adjudecat meciul la o diferență consistentă, după un meci controlat în cea mai mare parte a sa.

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

”Cred că este o victorie meritată, am controlat meciul de la un capăt la celălalt, sunt foarte bucuros că băieții au înțeles situația în care ne aflăm, au înțeles că dacă ne dorim primul loc trebuie să dăm tot ce avem mai bun în fiecare meci și am reușit. Oradea a venit după un meci foarte bun cu Sibiul, ne-a fost puțin teamă de această partidă pentru că nu e ușor să intri în joc după ce în decurs de zece zile am avut două înfrângeri în meciuri în care am jucat bine, am condus. Mă bucur că am controlat meciul și nu cred că s-a pus în vreo clipă problema învingătoarei!”

U-Banca Transilvania - CSM CSU Oradea 89-74 (23-18, 25-23, 18-15, 23-18)

Parteneri