imagine articol

Victorie cu BCM U Pitești, jucăm cu BC Timișoara în semifinalele Cupei României

U-Banca Transilvania și BCM U Pitești s-au întâlnit în primul tur al Turneului Final 8 al Cupei României, în cel de-al patrulea sfert de finală. Dacă în prima zi, Phoenix Galați și Timba Timișoara au fost prăzi ușoare pentru CSM CSU Oradea și, respectiv, Steaua CSM EximBank București, cea de-a treia partidă din această fază a competiției a fost una extrem de disputată. BC SCM Timișoara a avut nevoie de trei reprize de prelungiri pentru a depăși pe BC CSU Sibiu, astfel că meciul dintre BCM U Pitești și U-Banca Transilvania a început cu peste 20 de minute întârziere.

Jocul a fost sărăcăcios în reușite în primele minute, ambele echipe înscriind cu zgârcenie și mai ales de la linia de libere. Preferatul tribunelor din Sala Sporturilor din Sfântu Gheorghe, Kuti Nandor a fost primul care a înscris din acțiune pentru U-Banca Transilvania, în minutul 4. Tot el a stârnit ropote de aplauze înscriind și de la distanță după un minut. 

La jumătatea secvenței, Watson a dus scorul la 10-5 în favoarea U-Banca Transilvania, dar la următoarele acțiuni Barro a fost căpăcit, Sakic a faultat în atac și argeșenii au trecut rapid la conducere (11-10, min. 8). O triplă reușită la faza următoare de Porter Troupe a forțat banca tehnică a echipei noastre să solicite timp de odihnă.

La revenire, Miha Lapornik a pus de unul singur cinci puncte pe tabelă, Rasic a înscris și el de la distanță, iar echipa noastră își aconta primul sfert cu 20-16.

Miha Lapornik a devenit tot mai prezent în joc, a înscris de la libere, a pasat decisiv sub panou pentru Drungilas, însă Russell a ținut Piteștiul aproape, paradoxal, de la distanță. Nuutinen și Agafonov au reușit să readucă echilibrul în teren, iar Mihai Silvășan a cerut cel de-al doilea timp de odihnă al reprizei (26-26, min. 15).

Peste două minute, după ce Sakic a conectat de la distanță, a fost rândul lui Hristu Șapera să ceară timp de odihnă, mai ales că apărarea U-Banca Transilvania schimbase din nou registrul, exprimându-se agresiv pe tot terenul. 

După doar două atacuri argeșene, frânte de intercepții realizate de echipa noastră și transformate în puncte, BCM U Pitești a cerut din nou time-out (28-35, min. 17).

Intercepții au mai venit multe, căci capcanele întinse de Silvășan au prins mulți piteșteni în ele, însă nu toate au fost tranformate în puncte. Chiar și așa, diferența a crescut și la pauză erau nouă puncte avans pentru U-Banca Transilvania, 30-39.

Diferențele din statisticile pauzei erau în conformitate cu jocul din teren. Defensiva-capcană a Clujului produsese nouă intercepții, argeșenii având 13 mingi pierdute. De asemenea, U-Banca Transilvania arăta superioritate sub panou, cu 19-15 la recuperări (6-4 ofensive), iar raportul paselor decisive era net favorabil echipei noastre: 15-6.

După pauză, lucrurile au continuat aproximativ în același fel, cu U-Banca Transilvania jucând la intercepție, însă destul de neglijentă pe faza ofensivă și cu Piteștiul încercând să alterneze aruncările de la distanță cu pătrunderile. 

Mihai Silvășan a adâncit cât de mult a putut rotația, împărțind minutele la zece jucători, însă acest lucru nu a afectat prea serios prestația din teren, care a rămas relativ constantă. Defensiva a funcționat la cote înalte, însă atacul nu s-a prezentat la același nivel. 

Cu 80 de secunde înainte de finalul sfertului al treilea, duelul dintre Drungilas și Lazar l-a trimis pe cel din urmă pe bancă definitiv, piteșteanul cumulând rapid cinci faulturi, fără reacție din partea lui Șapera. Drungilas a rămas, însă, pe modulul agresiv și a comis un fault în atac la faza următoare, astfel că Mihai Silvășan a cerut timp de odihnă pentru a calma lucrurile pe final de sfert.

Apărarea a trecut din nou în zonă, Piteștiul nu a adaptat și U-Banca Transilvania a reușit să își conserve avantajul de la pauza mare, ba chiar să mai pună un punct la el.

Ultimul sfert a confirmat faptul că banca tehnică a echipei noastre încearcă să obțină victoria cu cât mai puțin efort posibil, rotind în permanență jucătorii. 

Piteștenii nu au abandonat, însă, jocul și au continuat să se agațe de orice oportunitate, iar când Lapornik le-a oferit una, pasând greșit și punând argeșenilor două puncte pe tavă, Silvășan a cerut timp de odihnă pentru a nu lăsa lucrurile să degenereze (min. 35, 56-64).

Lapornik a continuat să presteze la cote înalte, înscriind din toate pozițiile și punând în valoare pivoții pe acțiuni pick-and-roll. Agafonov s-a încăpățânat să amâne deciderea câștigătoarei, chinuind în dese rânduri apărarea echipei noastre. Silvășan a temperat jocul prin timpi de odihnă, jucătorii prin pase repetate și atacuri duse până la limită și U-Banca Transilvania și-a asigurat avansarea în semifinale, acolo unde va întâlni BC SCM Timișoara, meciul urmând să aibă loc luni, 12 februarie, cu începere de la ora 20, în direct pe Digisport.

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

Thumbnail

”Ne doream mult această victorie, mental ne-am pregătit pentru asta, în sensul că fiecare meci trebuie luat în parte. Toată lumea ne vede ca favoriți, însă dacă ne gândeam direct la finală am fi avut probleme mari. Sunt foarte mulțumit de cum și-au făcut băieții datoria, mai ales în defensivă, au dat maximul, tot ce e mai bun, am reușit să ținem echipa Piteștiului la 66 de puncte. Numărul de assist-uri spune multe despre jocul colectiv din această seară, am vrut să jucăm împreună, să pasăm mingea și, chiar dacă nu am marcat foarte multe puncte, 25 de assist-uri e un număr bun, care îmi place foarte mult! Urmează mâine semifinala, jucăm cu Timișoara, ce avem noi de făcut este să mergem la hotel, jucătorii să se odihnească și noi să pregătim meciul și să venim la fel ca azi, montați, doar cu gândul la victorie. Sincer, probabil că este un avantaj faptul că au jucat prelungiri, am văzut că au avut jucător care a jucat 52-53 de minute, nici în NBA nu se vede așa ceva, probabil va fi foarte obosit - mă refer la Komatina. Însă nu trebuie să îi subestimăm, această victorie muncită cu Sibiul poate fi un imbold asupra mentalului lor, să prindă mult mai mare încredere, iar jucătorii experimentați când au mare încredere pot să treacă peste momentele de oboseală. Nu ne vom gândi cu siguranță la oboseala lor, noi ne vom pregăti sută la sută pentru orice și sperăm să fie bine mâine”

MIHA LAPORNIK, jucător U-Banca Transilvania - BT player of the game

”Am jucat un meci bun, ca o echipă, ne-am ajutat unii pe alții, am avut o apărare bună și am înscris câteva mingi ușoare în prima parte. Cred că este cel mai bun meci de când am venit eu la echipă, am avut un joc cu adevărat colectiv, toată lumea a înscris, am pasat mingea, cred că exact așa vin victoriile și trofeele. Mâine, însă, este un joc nou, trebuie să ne odihnim și să jucăm la fel mâine, să câștigăm și să mergem în finală!”

BCM U FC Argeș Pitești - U-Banca Transilvania 66-74 (16-20, 14-19, 17-18, 19-17)

Parteneri