imagine articol

Valencia Basket Club, cea mai titrată echipă a grupei, vine miercuri la Cluj-Napoca

U-Banca Transilvania înfruntă unul dintre cei mai importanți adversari din ultimii ani. Valencia Basket Club, o echipă de mare succes în EuroCup, vine la Cluj-Napoca. Meciul este programat miercuri, 9 octombrie 2024, cu începere de la ora 19:00. Cei care nu și-au luat încă bilet, pot găsi tichete AICI

 

Secția de baschet a Valenciei a fost fondată în anul 1986, pe data de 27 septembrie. Echipa a promovat în primul eșalon spaniol în 1988, retrogradând ulterior în 1995. Totuși, liliecii au revenit în scurt timp în prima ligă și au cucerit întâiul trofeu important în 1998, odată cu succesul din finala Cupei Regelui. Un an mai târziu, Pamesa Valencia, așa cum s-a numit echipa în perioada 1987-2009, a jucat pentru prima dată într-o finală europeană, pierzând în fața celor de la Benetton Treviso, în Cupa Saporta. 

 

Performanțele au continuat, iar Valencia a mers până în finala sezonului 2001-2002 al Ligii ACB. Jucătorii alintați „taronges” sau portocaliii n-au putut să o învingă pe FC Barcelona, dar s-au revanșat în sezonul istoric 2002-2003, când au triumfat în Cupa ULEB. Astfel, viitorii noștri adversari au debutat în Euroligă. În 2010, Valencia a pus mâna pe trofeul EuroCup, învingând-o pe Alba Berlin. Gruparea iberică s-a impus pentru a doua oară în finala EuroCup în 2014, câștigând împotriva rușilor de la Unics Kazan. Valencia și-a adjudecat trofeul EuroCup și în 2019, după o nouă finală cu Alba Berlin. 

 

Pe plan intern, liliecii s-au impus în finala campionatului, 3-1 la general cu Real Madrid. Această performanță a fost reușită în anul 2017. Totodată, Valencia mai are în palmares o SuperCupă a Spaniei, iar meciurile de pe teren propriu le dispută în celebra La Fontenta, o sală cu o capacitate de 8.500 de locuri. Aici trebuie menționat că se așteaptă ca Valencia să se mute într-o casă nouă, și anume la Roig Arena, o sală de peste 15.000 de locuri, care va fi inaugurată în 2025. 

 

Pe banca spaniolilor stă Pedro Martinez, unul dintre cei mai renumiți tehnicieni de pe continent. De-a lungul carierei sale, antrenorul în vârstă de 63 de ani le-a mai pregătit pe Joventut Badalona, Manresa, Tenerife, Gran Canaria, Baskonia, Sevilla sau Estudiantes. A fost desemnat antrenorul anului atât în EuroCup, cât și în Basketball Champions League sau în Spania. 

 

Lotul de jucători cuprinde nume sonore, precum Stefan Jovic, Matt Costello, Jaime Pradilla sau Semi Ojeleye. Ultimul sportiv amintit, de origine nigeriană și cu 284 de prezențe în NBA, a fost desemnat MVP-ul ultimei etape în Liga ACB, marcând 24 de puncte în succesul cu Joventut Badalona. 

 

În actualul sezon al BKT EuroCup, Valencia a obținut două rezultate pozitive.

 

Alte informații despre Valencia Basket Club:

  • Patronul echipei este miliardarul spaniol Juan Roig, cel care deține lanțul de supermarketuri Mercadona. 
  • Două numere au fost retrase de către Valencia, 11 și 15. Jucătorii care au purtat aceste numere pe maiou sunt Nacho Rodilla (în activitate în perioada 1994-2003) și Victor Luengo (în activitate în perioada 1992-2007).
  • Antoine Rigaudeau, jucător al Valenciei între 2003-2015, a fost inclus în FIBA Hall of Fame.
  • De-a lungul timpului, baschetbaliști precum Rafa Martinez, Victor Claver, Igor Rakocevic, Bojan Dubljevic, Mickael Gelabale sau Florent Pietrus au îmbrăcat maioul portocaliu al Valenciei.
  • În 2014, clubul a fondat și o secție de baschet feminin, care se bucură de succes internațional. 

 

HAIDE "U"
25

Parteneri