imagine articol

Unica generatie de aur-Prosport

Echipa formată de Gheorghe Roman a scris un capitol glorios în cartea succeselor lui "U"

Pentru baschetbaliştii care au făcut istorie la Cluj în anii '90, conduşi de pe bancă de Gheorghe Roman, "U" 90 este umbrit de lipsa regretatului antrenor, decedat în 2007 în urma unui accident de maşină.

După fotbal, baschetul este cel mai iubit sport în Cluj. Sărbătorirea a 90 de ani de la înfiinţarea Universităţii este un moment special pentru membrii "generaţiei de aur", care au dus "U" pe culmile gloriei şi pentru care spiritul alb-negru a însemnat mai mult decât un joc, majoritatea rămânând în cadrul clubului pentru a duce tradiţia mai departe. Mircea Cristescu, preşedinte executiv la "U" Mobitelco, Marcel Ţenter, antrenor principal la "U" şi secundul Dorin Pintea, Roschnafsky, Rotaru, Sinevici, Ghiţă Mureşan, Sebestyen, Pulbere, Olpretean, Bob, Rusu. Va fi însă un mare absent, Gheorghe Roman, antrenorul care a adus singurele titluri în vitrina lui "U", în 1992, 1993, 1996. "De-a lungul celor 90 de ani au fost mulţi oameni care şi-au pus amprenta asupra clubului, unul dintre ei a fost Gheorghe Roman, principalul artizan al baschetului clujean în epoca modernă. Am fost prima echipă din provincie care am câştigat titlul după revoluţie, realizare născută din multă pasiune, multă tinereţe şi un spirit pe care puţini îl înţeleg", îşi aminteşte Cristescu. "Pentru noi, elevii dânsului, a fost o piedere foarte mare şi încă încercăm să trecem peste această tragedie. El ne-a învăţat că a juca şi a antrena la "U" este ceva deosebit. Vreau ca fiecare jucător care evoluează aici să simtă acest lucru", a adăugat Ţenter.

"Nu vor mai fi alţii ca noi"

Mircea Cristescu, deţinătorul recordului de puncte marcate într-un meci, 75 (24x3) într-o partidă cu Poli Iaşi din 12 octombrie 1991, e de părere că "U" va mai atinge performanţe înalte, dar nu va mai avea o a doua generaţie de aur. "Mâncarea se face cu alte ingrediente decât acum 20 de ani, la fel şi în baschet. Nu mai e vorba de pasiune şi dăruire, totul este mult mai pragmatic", mărturiseşte Cristescu.

"Ar fi un vis să cucerim titlul la 90 de ani de la înfiinţarea Universităţii, dar este o misiune dificilă", Mircea Cristescu.

 Articol preluat din Prosport, autor Roxana Prichici.

Parteneri