imagine articol

Poziția lui Mihai Silvășan cu privire la comunicatul remis de CSM CSU Oradea

În această dimineață, clubul nostru a organizat o conferință de premergătoare duelului cu Prometey. Cu această ocazie, Mihai Silvășan a vorbit și despre evenimentele din ultimele zile, în contextul jocului de sâmbătă cu CSM CSU Oradea. 

Este extrem de regretabil comportamentul avut de Karel Guzman la Oradea. Comportamentul lui nu face cinste clubului nostru și nu îl reprezintă. Vom lăsa autoritățile ce să își facă treaba și vom vedea ce se va întâmpla.

În primul rând, vreau să îmi cer scuze pentru atitudinea mea de la final de meci. Îmi cer scuze în fața fanilor noștri care au fost prezenți la meci, în fața suporterilor noștri care s-au uitat la televizor și în fața suporterilor orădeni, bineînțeles. Probabil vă întrebați de ce a existat o asemenea situație. 

Ei bine, nu voi accepta niciodată ca un antrenor advers, fie el și secund, să provoace un jucător din echipa mea. Este total lipsit de fair-play ca un antrenor să incite jucătorii. Nu e prima dată când se întâmplă așa ceva cu antrenorul secund de la CSM CSU Oradea. Cred că e mai bine să lăsăm jucătorii să se provoace între ei. Sunt momente în jocul de baschet când asistăm la aceste lucruri. La rândul lor, antrenorii se pot provoca între ei, dar nu sunt de acord ca un antrenor să provoace baschetbaliștii adverși. Indiferent despre cine e vorba, poate fi și Zeljko Obradović sau Phil Jackson. Drept urmare, le voi lua întotdeauna apărarea jucătorilor mei. Acest domn, antrenor secund la Oradea, l-a înjurat de mamă pe Karel Guzman încă de la turneul disputat la Constanța. Ce treabă are doamna Miriam Abreu cu ce se întâmplă la finala Cupei României? 

Înaintea meciului, antrenorul secund de la Oradea le-a transmis lui Andrija Stipanović și Stefan Birčević că, în timpul partidei, el va provoca anumiți jucători de la U-Banca Transilvania. Probabil nu trebuia să spună asta, însă i-au ieșit pe gură cuvintele. Le-a spus că să stea liniștiți, deoarece nu e vorba despre ei, alți colegi fiind cei vizați. Stipanović mi-a redat cuvintele antrenorului de la Oradea: <<Voi șicana câțiva dintre jucătorii noștri, să nu te superi pe mine!>>. Nu sunt de acord cu așa ceva, e o totală lipsă de fair-play și mâine aș reacționa la fel. Nu e normal să înjuri de mamă un jucător advers și să îl provoci, antrenor fiind. Am văzut și filmulețele pe care le-au pus în comunicat. Ei s-au legat de faptul că Guzman pășește în terenul lor la încălzire. Aici vreau să precizez că este o rutină pe care o face la absolut fiecare meci, cu 30 de minute înainte de startul jocului. În prima parte a încălzirii, pe cele două șiruri, Karel efectuează câteva sprinturi în afara terenului, pe margine, nicidecum în partea adversarilor. E aceeași rutină de ani de zile și care nu a deranjat pe absolut nimeni din 7Days EuroCup, Basketball Champions League sau Liga Națională. Doar antrenorul secund de la Oradea și staff-ul lor au fost deranjați. Antrenorul secund s-a ridicat în timpul încălzirii și a pus mâna primul pe Karel Guzman, după cum vedeți și în video. Karel ridică mâinile, este luat de acolo și pleacă. Nu se mai întâmplă nimic. V-am descris cele întâmplate pentru a înțelege atitudinea mea legată de antrenorul secund de la CSM Oradea. 

Revenind la comunicatul celor de la CSM CSU Oradea, este o poziție clară pentru a crea un bullying mediatic. Și-au dorit să defăimeze imaginea creată de noi în ultimii ani, în care am încercat să performăm cât mai bine pe terenul de baschet. Filmulețele lor sunt de-a dreptul hilare. Faptul că ei au precizat că e recidivist și că se bucură, la fel ca nenumărați baschetbaliști de peste tot din lume, mă duce cu gândul că nu înțeleg prea bine acest sport. Vorbim despre Karel Guzman, care e de aproape trei ani la noi în echipă. În tot acest timp a luat două sau trei faulturi tehnice și niciun antisportiv, exceptându-l pe cel de la meciul cu Oradea. Doar în 2023 a luat parte la două controale antidoping și nu a avut nicio problemă. U-Banca Transilvania a ales să îl păstreze în lot cunoscând ce fel de om este Karel Guzman. 

În schimb, CSM Oradea se dă fata mare a baschetului românesc și încearcă să ne discrediteze, arătând imagini comice. Mă întreb de ce nu au pus în comunicat și gesturile baschetbalistului lor, Marković? Acesta l-a împiedicat clar, cu intenția de a-l provoca, pe Guzman. Evident, atitudinea lui mă duce cu gândul la mesajele primite anterior partidei de către sportivii noștri. Toți adversarii au avut intenția de a-l provoca pe Guzman, știind, probabil, că există o posibilitate să reacționeze. Din păcate, a și reacționat și nu aprobăm un astfel de comportament.

Mă întreb de ce nu au pus filmulețele cu Marković când lovește cu cotul, de exemplu? Din punctul meu de vedere, provocările pot face parte din joc, atâta timp cât ambele formații și le asumă. Dacă erau fair-play și nu se dădeau fată mare, difuzau și imaginile cu ei. Vorbesc despre fair-play și corectitudine, enumerând argumentele de mai sus și referindu-mă la secundul lor, despre care toată lumea baschetului știe ce fel de sportiv a fost și cum se comporta pe teren. Prin urmare, puteți să vă faceți o imagine despre reacția mea. Încă o dată, îmi cer scuze față de publicul de baschet din România. 

Nu știu dacă totul a pornit de la Constanța. Noi am mers la turneul final al Cupei, am încercat să jucăm cât se poate de bine și am câștigat Cupa. Nu am ieșit după Cupă cu comunicate de presă în care să precizăm injuriile primite de Karel Guzman. Ne-am făcut treaba și ne-am impus pe teren. Se pare că ei încearcă să găsească diferite metode de a ne învinge, care nu au legătură cu jocul de baschet. Scopul lor este să câștige, iar felul cum o fac reprezintă strict problema lor. În schimb, problema noastră este că am reacționat la ce ne-au pus ei în față. Asta este problema noastră, pe care trebuie să o corectăm. Nu ne temem de ce se poate întâmpla mai departe, în privința rivalității cu Oradea. Îi vom aștepta aici cu tot fair-play-ul din lume.  

Am discutat cu jucătorii înainte, le-am amintit că ne va aștepta un meci greu, într-o sală unde se câștigă greu și că va fi total diferit față de Cupa României. Dacă noi, ca oameni, am putea respecta 100% tot ce ne propunem, am fi perfecți. Atunci ne-am transforma în roboți, iar perfecțiunea nu există din punctul meu de vedere.

Cu siguranță îl vom sancționa drastic financiar pe Karel Guzman. Mai departe, vreau să știți că eu, ca antrenor și ca om, voi fi alături de Karel Guzman. Întreaga echipă îl sprijină, de la primul și până la ultimul om din club. Își va ispăși orice pedeapsă va primi. Ca persoană care îl cunoaște și ca antrenor, nu îi voi da un șut în fund la prima greșeală. Aleg să îl susțin, să îl ajut să se maturizeze după acest incident și să fiu alături de el în clipele mai puțin fericite.

La rândul său, Patrick Richard a declarat următoarele:

Legat de întreaga situație, nu pot să spun prea multe. Oamenii au văzut că totul a escaladat foarte ușor. Emoțiile ne copleșesc uneori. Pe de altă parte, ca jucător al echipei și căpitan, nu îi voi întoarce spatele lui Karel. La fel vor proceda și colegii mei. Nu poți să judeci o persoană după o singură greșeală. Vom fi lângă Karel și îl vom susține!

Parteneri