imagine articol

Mihai Măciucă: „Întotdeauna am fost critic cu mine și asta m-a ajutat de cele mai multe ori”

De-a lungul timpului, orașul nostru a găzduit numeroase turnee finale de juniori, la diferite categorii de vârstă. Ediția din 2016 a campionatului de U16 a fost una inedită, întrucât două grupări din capitală s-au luptat, în inima Transilvaniei, pentru trofeu. Steaua CSM EximBank, echipă alcătuită din tineri baschetbaliști crescuți la Academia Dan Dacian, și-a măsurat forțele cu Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din București. Roș-albaștrii au plecat cu prima șansă, dar meciul a oferit câteva răsturnări de situație spectaculoase. Totuși, n-ai cum să pierzi atunci când în lotul tău se regăsește un puști care, la 16 ani, poate să înscrie din toate pozițiile aproape 30 de puncte și să recupereze 12 mingi, în dauna adversarilor. La final, băiatul creț, vizibil emoționat și îmbrăcat în tricoul albastru de campion, a fost chemat la mijlocul terenului pentru a primi distincția de MVP. După acel moment, Mihai Măciucă și-a dat seama că vrea marea performanță, iar acum a venit la Cluj-Napoca, locul unde e cel mai aproape de îndeplinirea obiectivelor sale.

Primele zile au trecut repede, nici nu mi-am dat seama că s-a încheiat prima săptămână. Am început procesul de adaptare, e totuși un pas important în cariera mea de jucător. Tot ce se întâmplă aici, organizația și staff-ul, îmi ușurează procesul de acomodare. E plăcut și simplu în același timp, mărturisește primul baschetbalist transferat de U-Banca Transilvania în această vară.

Măciucă a împlinit în luna mai 23 de ani și recunoaște că a ales cea mai bună variantă, semnând cu U-Banca Transilvania. Pentru el, Clujul reprezintă pasul următor. Pe de altă parte, nu a jucat în nicio competiție internațională la nivel de club și se declară entuziasmat că va debuta în EuroCup. Tocmai de aceea, profită de fiecare antrenament efectuat alături baschetbaliștii experimentați de la U-Banca Transilvania, care au strâns jocuri atât în NBA, cât și în Euroligă.

Îmi place mentalitatea de învingător. Eram obișnuit cu această mentalitate de la juniori, câștigând șase campionate la rând. Vreau să pun o medalie de aur la gât și la seniori. Înainte de baschet am încercat mai multe sporturi, dar niciunul nu s-a prins de mine. Printr-o pură întâmplare, un coleg de clasă facea baschet la Dan Dacian și am zis că merită să încerc și eu. Mi-a plăcut din prima. Am fost o săptămână la grupa de începători, apoi am trecut la performanță. De acolo a început totul! Părinții mei și-au dorit să fac un sport, mai ales că eram înalt pentru vârsta mea. Dacă țin bine minte, mergeam la Arena de Baschet și vedeam meciurile celor de la CSM București și Dinamo, dar nu aș putea spune că m-am apucat de baschet cu dorința de a face performanță mai târziu.

După turneul final de la Cluj-Napoca, Măciucă a înțeles că trebuie să depună efort și să sacrifice anumite lucruri pentru a ajunge departe. Era obligatoriu să prindă minute la o formație de seniori, așa că s-a orientat spre Phoenix Galați. Decizia de a pleca din București a surprins pe toată lumea, inclusiv pe Mihai, care și-a lăsat în urmă prietenii și școala, mutându-se la malul Dunării.

La Galați am lucrat cu domnul profesor Florin Nini și am continuat munca la Pitești. Primul an a fost unul de tranziție, atunci am făcut multe antrenamente și am pus masă musculară pe mine. Am beneficiat oarecum de regula U23 și am reușit să mă impun. Chiar dacă era regula, eu voiam să muncesc mai mult. Niciodată nu am văzut o protecție datorită regulii. Din contră, am considerat că e o oportunitate de creștere și o obligație să muncești mai mult, să dovedești că ești bun. La fel mă raportez și acum, nu mă gândesc la nicio regulă. Îmi doresc să ajut cât de mult echipa. Cum am spus, trec printr-un proces de acomodare, dar toată lumea mă ajută, începând cu coach Silvă și continuând cu Pat, care mi-a fost coleg la națională. La fel și Emi mă sprijină. Sper să am un rol important și să ajut cât de mult posibil. Am rămas surprins că totul e la fel cum mi-au povestit ei. A contat ce mi-au spus ei în luarea deciziei de a veni aici.

Măciucă a confirmat la Pitești și s-a transformat într-un lider al trupei din Trivale. Indiferent ce adversar a avut în față, baschetbalistul nu s-a lăsat intimidat și a găsit adesea drumul spre coș. Alteori, prin mult curaj, a adus victoria argeșenilor cu aruncările sale de la distanță. Așa au venit meciurile cu peste 20 de puncte marcate și convocările la națională, unde e om de bază. Pentru Mihai n-au contat regulile sau faptul că cineva i-a garantat minute, astfel că s-a axat pe propria dezvoltare sportivă. Evident, rezultatele n-au întârziat să apară.

Totul constă în mentalitate și muncă. Oricât talent ai avea, munca nu trădează. Tinerii ar trebui să vadă regulile ca o portiță și să profite la maximum. Spre exemplu, eu încerc să ies din zona de confort. Acesta e un alt factor care a ajutat la dezvoltarea mea. Mereu încerc să citesc faza cum trebuie, să iau decizia cea mai bună. Întotdeauna am fost critic cu mine și asta m-a ajutat de cele mai multe ori. Am găsit puterea de a mă autodepăși, însă nimic nu e posibil fără muncă.

În mai puțin de o lună, U-Banca Transilvania va porni oficial la drum, odată cu duelurile din Cupa României. Până atunci, Mihai e dornic să joace împotriva lui Panathinaikos și AEK Atena în amicale, iar fanilor le transmite un mesaj clar:

De abia aștept să pășesc pe teren, să vă întâlnesc! Am văzut că la Cluj sunt cei mai buni fani din România și sunt sigur că vom trăi clipe speciale împreună!

 

 

 

Foto: Manases Sandor

Parteneri