imagine articol

Matei Rührig, o viziune nemțească în atacul lui „U”

Să ne gândim puțin la iarna anului 1942. România este de peste 16 luni în război alături de puterile Axei, răsfirate pe vastul teritoriu al Rusiei. Cealaltă parte a Europei fusese ocupată, aproape în totalitate, în campaniile precedente.Tragedia a lovit toți locuitorii țării, indiferent că erau români sau minoritari maghiari, slovaci, germani. Potrivit unui recensământ realizat în perioada interbelică, 745.421 de persoane, adică 4,1% din populația patriei de la 1930, proveneau din rândul etnicilor germani. Războiul nu a ocolit pe nimeni. Cu majoritatea soților mobilizați pe front, mamele se ocupau singure de gospodării. Iar sute de mii de copii au rămas orfani de cel puțin un părinte.

Povestea personajului nostru se potrivește auspiciilor de mai sus. Într-o familie de nemți bistrițeni din Tîrpiu, se naște, în apropierea Crăciunului din 1942, un sportiv al cărui nume se va lega puternic de secția de baschet a lui “U” Cluj. Așa cum îi place să spună râzând cu poftă, Matei Rührig face parte din „prima generație de țărani încălțați cu pantofi”. Tatăl său, înrolat în Wehrmacht pe frontul din Danemarca, nu s-a mai întors niciodată acasă. Matei a crescut fără tată, bunica aducându-l prima oară la Cluj. A făcut aici clasele elemantare cu predare în limba germană și ulterior liceul, la Ady Șincai. I-a plăcut întotdeauna mișcarea și a descoperit întâi handbalul. Pe vremea aceea, handbalul se disputa în 11 jucători, în timp ce baschetul nu era dezvoltat decât în orașele mari. În rest, toată lumea ieșea la fotbal sau handbal. Tânărul Rührig le-a încercat pe ambele și își aduce aminte amuzat cum s-a petrecut totul:

„Noi nu am văzut mingea de baschet în școală. Eu doar aici, la Cluj, am văzut care e situația cu baschetul. La Bistrița jucam handbal în 11. I-am prins pe Radu Negulescu și Pavel Marcu, amândoi mari sportivi. Copii fiind, jucam de toate. Am făcut o prezență la o școală de sportivă de elevi. Acolo ne-au luat și la fotbal. No, hai să jucăm, zic eu. Mi-au dat bocanci cu crampoane și trebuia să începem. Fratele meu era fotbalist, m-a văzut cât de caraghios arătam și mi-a zis: «Mă, lasă asta, du-te la baschet!». Și am mers la baschet în clasa a zecea. Am început târziu, dar mi-a plăcut foarte mult baschetul. Vă mai spun sincer că am văzut un meci de baschet prin clasa a noua. Unde e stadionul acum, în zonă, au fost terenuri de tenis. Pe unul dintre terenurile de tenis era nocturnă plină. Atunci a venit o echipă din China și jucau baschet. Am fost fascinat, domnule. Mă gândeam cum naiba bagă ăștia mingea în coș. Erau jucători mici, pe o suprafață mică. Mi-a plăcut teribil!”

A fost, dacă vreți, o dragoste la prima vedere între Meti și baschet. În liceu, Vasile Pop i-a corectat aruncările și i-a îndrumat fiecare pas pe teren. El era nimeni altul decât tatăl lui Horia Pop, cunoscutul șlefuitor de talente baschetbalistice din orașul nostru. Apropiați de vârstă, Matei și Horia au împărțit vestiarul la Politehnica Cluj. După un baraj la Constanța, Politehnica a reușit promovarea în prima divizie. Imaginați-vă că acum cinci decenii, campionatul de baschet punea față în față 16 formații. Într-una evolua o gașcă de tineri energici, în frunte cu Rührig. Împreună au oferit un meci de senzație la București, în fieful Stelei, când au ridicat o sală întreagă în picioare. Politehnica nu își propunea clasări fruntașe, funcționând mai degrabă ca o pepinieră a lui “U”. Așa ajungeau majoritatea baschetbaliștilor în tricoul alb-negru. Iar momentul debutului nu poate fi uitat.

„În campionatul din 1963-1964, Mihai Albu a plecat la Dinamo. Atunci am mers la echipa întâi. Noi ne-am bucurat de un nucleu puternic. A fost un noroc. Din vechea gardă rămăseseră Vizi Imre, Mircea Ionescu. Pe urmă au venit Horia Demian, Bogdan Adrian, Geomoleanu. Mircea Barna a sosit de la Mediaș și am construit un vestiar puternic. Ghiță Roman era pregătit tehnic de la București. 10 ani am avut echipa asta tare. Noi jucam duminica dimineața pe la ora 11, de obicei. Era un meci pe săptămână. Alcătuiam o familie mare, un public deosebit, select. Nu se întâmpla să se fluiere, să se înjure, și era plină sala. Noi nu aveam presiune, se juca din plăcere. Presiunea mare era la echipele care trebuiau să ia titlul. Culmea că noi îi băteam acasă cam pe toți”, povestește Meti Rührig, cu sclipiri în ochi.

În tot sportul românesc, lupta se dădea între Steaua și Dinamo. Cele două își împărțeau titluri, pe când adversarele nu primeau șanse. Cu susținerea partidului, coloșii bucureșteni racolau și cei mai buni jucători din țară, dar nu toți acceptau să se mute în capitală. Rührig n-a vrut să plece. Îl curtase insistent șeful clubului Dinamo, colonelul Petroșanu, însă fără sorți de izbândă. Iubea Clujul și se simțea mândru să poarte o vocală atât de specială pe piept.

„Mulți m-au întrebat și în Germania: «Ce-i, mă, cu U-l ăsta?». E foarte greu să explic. E o stare de fapt. Există! Du-te în oraș și plimbă-te de la Continental până la Operă și vezi care e mișcarea. Atunci îți dai seama. Echipa de fotbal era cea mai îndrăgită din țară. Pe ai noștri nu îi fluiera nimeni, nici măcar la Constanța sau București. Mulți s-au întrebat cum e spiritul ăsta și le ziceam că e o prietenie unică între oameni. Au fost niște jucători emblematici, niște sportivi formidabili la toate secțiile”.

Foto: Silviu Cristea

“U” nu a câștigat titluri în perioada comunistă, deși se bătea adesea de la egal la egal cu Steaua și Dinamo. Rührig coordona cu o precizie uluitoare atacul colegilor săi și simțea desfășurarea jocului. Știa în permanență unde se află Horia Demian pe teren, cum îl va angaja. Și odată ce mingea ajungea în mâinile pivotului, adversarii se puteau pregăti să repună de la linia de fund.

„Horică a fost un jucător foarte special. Născut deodată cu mine, am fost prieteni buni. Era cel mai bun pivot din țară și unul dintre cei mai buni din Europa. Vă dați seama că l-au selecționat în Echipa Europei. Amândoi jucam și la națională, unde trăgeam tare la antrenamente. Foarte grele cantonamente. Ne băgau în pregătire ca pe cosmonauți. Lui Horică, sincer, nu îi plăceau antrenamentele (râde cu poftă). Și după un meci cu Albania, în 73’, au venit să ne spună că suntem dați afară amândoi. În situația aceea, i-am propus lui Horia să mergem să bem o bere. Și nu ne-au găsit ăia de la federație ore bune. Apoi am aflat că scandalul a pornit din cauza unor frecușuri între Steaua și Dinamo”.

Între 1966 și 1973, Matei Rührig a strâns 130 de selecții la naționala României. A bifat și 60 de partide la reprezentativa de tineret, fiind dublu campion balcanic, în 1964 în Grecia, şi în 1965, în Iugoslavia. A condus ofensiva unor echipe unde s-au regăsit, de-a lungul timpului, legendarii Gheorghe Novac, Titus Tarău sau Radu Diaconescu. Baschetbalist de excepție, Meti deranja totuși regimul prin originea sa germană și prin faptul că a refuzat Bucureștiul.

„După ce terminai cu baschetul, cei de la partid te uitau. Totul de la partid venea. Ca să vă dați seama, își băgau ei oamenii în locuințe înaintea sportivilor. Se întâmplau chestiuni de genul acesta. Și Horia le-a zis că dacă nu îi dau locuință, el nu mai joacă. Și o vreme nu a jucat. Până la urmă l-au rezolvat. Mie, direct, nu mi-a spus nimeni că ar fi vreo problemă. Au fost situații când nu am plecat în deplasări, de pe o zi pe alta. Aveam ședință, trebuia să mergem și îmi comunicau că nu pot să plec. Se scuzau, că nu au pus actele, tot felul. O dată am pățit că l-au dus pe unul de la Steaua care nu a făcut nici măcar cantonamentul și era și accidentat! Nu știu cum, a prins lotul de 12. Voiau să fie și un echilibru. Dacă erau 4 baschetbaliști de la Dinamo, atunci neapărat să bage 4 și de la Steaua. Mă supăram pe situație, asta a fost...”

Meti și-a încheiat cariera de baschetbalist în anul 1978, ca multiplu medaliat cu bronz al campionatului. A antrenat o scurtă perioadă gruparea secundă a studenților, apoi, în 1980, a plecat în Germania. Vorbește emoționat despre acomodarea cu o lume nouă, liberă, în care s-a descurcat greu câțiva ani. Clujul se va afla întotdeauna în inima sa și revine în România frecvent. Atunci îl copleșesc cu telefoane foștii colegi de clasă sau de echipă, dornici de o întâlnire.

„Într-o zi, m-a sunat un prieten, care are un nepot ce joacă la U14 la U-Banca Tranzilvania. Zice «mă, aș vrea să vii să îl vezi». Mergem și văd că nu ne lasă în sala de antrenament. Numai la meci. Am înțeles, perfect corect, așa că am mers la meci. Au jucat cu Oradea și am zis că domnule, sunt pregătiți copiii. Din ce știu, pleacă acum în Italia. Seamănă cu ce se întâmplă la Bayern München. Formidabilă treabă, bravo lor! E bine că se investește în copii, că sunt centre. Rezultatele nu se văd imediat, dar o să se vadă. La baschetul actual îmi place că vine lumea. S-au schimbat multe chestii. Noi nu voiam să ne facem de râs în fața publicului. Cam atât. Ne interesa să jucăm din plăcere, să ne simțim bine. Noi ne-am încadrat în perioada noastră la un vârf sportiv pentru România”.

Matei Rührig a absolvit Institutul Agronomic din Cluj și a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport. În Germania, a antrenat timp de două decenii formația din Ansbach, un orășel aflat în apropiere de Nürnberg. A fost aproape să promoveze în Bundesliga, însă conducerea echipei nu a găsit suficienți sponsori. Baschet a mai jucat, la nivel de amator, până în 1998, apoi durerile de spate nu i-au mai permis să intre pe teren. Duce o viață activă, călătorește mult și oriunde ajunge, spune că o are pe “U” în suflet. De aceea, vrea ca în an de centenar, „tinerii să ducă steagul acesta al U-lui mai departe”.

*Acest material a fost redactat folosind informații preluate din Supercampionii Clujului, volumul II, de Ovidiu Blag. Fotografiile au fost realizate de către Silviu Cristea.

+ 1

Parteneri