imagine articol

Jucatorul roman nu mai e obligatoriu pe teren

Federatia Romana de Baschet a decis astazi, in cadrul Adunarii Generale, ca din sezonul viitor sa nu mai fie obligatorie prezenta unui jucator roman in teren. De asemenea, tot din sezonul viitor, pe foaia de joc vor putea fi trecuti sase jucatori straini, fata de cinci cati erau permisi pana acum.

Mircea Cristescu: "Noi am vrut sa continuam regula cu un roman in teren, dar majoritatea si-au dorit altceva. Noi si Mediasul am sustinut ideea unui jucator roman in teren obligatoriu. Sunt 96 de locuri pentru jucatorii romani in Divizia A din sezonul viitor, la 16 echipe. Echipele care isi vor dori performante la nivel de cupe europene, Cupa Romaniei si campionat, vor avea cu siguranta si jucatori romani de valoare si nu cred ca aceasta decizie ii afecteaza pe acestia, ci pe jucatorii tineri, care, probabil, vor trebui sa se reorienteze spre alte echipe".

Marcel Tenter: "Consider ca aceasta decizie nu reflecta o strategie coerenta pe termen lung. Regulamentele se schimba dramatic de la an la an si, prin acest deziderat, jucatorii romani nu pot atinge un numar suficient de mare de minute de joc. Prin urmare, echipa nationala are de suferit foarte mult. Adoptarea acestor regulamente este si o consecinta a lipsei de organizare a cluburilor, dar se simte si lipsa unei ligi a jucatorilor, prin care acestia sa isi poata apara drepturile".

Mihai Silvasan: "Aparent, aceasta regula va intari campionatul, cu siguranta vor fi mai muti jucatori straini in Divizia A, probabil echipele din partea a doua a clasamentului vor aduce multi jucatori straini ieftini. Pe termen lung, insa, nu stiu daca acesti jucatori vor creste nivelul baschetului romanesc, astfel incat sa avem performante in Europa. Din cate am inteles, doar noi am votat pentru mentinerea jucatorului roman in teren. Cred ca aceasta decizie ii va afecta mai mult pe jucatorii romani tineri, care au prins 20 - 25 de minute pe meci, iar acum vor veni jucatori straini care probabil ii vor scoate din rotatie. Pe jucatorii mai experimentati, cu multe minute in teren, nu cred ca ii va afecta foarte mult, insa vor trebui sa munceasca mai mult pentru a isi mentine locul in teren. In ceea ce priveste numarul de echipe, cred ca ar fi fost un campionat mai puternic cu mai putine echipe. Am inteles ca Virgil Stanescu a propus 12 formatii, dar din pacate nu s-a luat in considerare propunerea lui".

Parteneri