imagine articol

Jason Washburn, noul pivot al U-Banca Transilvania

Clubul nostru a ajuns la un acord cu baschetbalistul Jason Washburn, care va îmbrăca maieul U-Banca Transilvania în sezonul 2018-2019. Washburn este născut în Battle Creek, Michigan, Statele Unite ale Americii, dar deține și cetățenie bulgară. Are 28 de ani, 2.13 metri înălțime și 111 kilograme și evoluează pe poziția de pivot. 

Jason Washburn a absolvit colegiul american Utah cu medii de 8.7 puncte, 5 recuperări și 1.3 capace în 22.4 minute jucate pe meci, fiind liderul echipei sale la puncte, recuperări și capace în ultimul an de colegiu, sezon în care a fost coleg de echipă cu Brandon Taylor, cunoscut iubitorilor baschetului din țara noastră după ce a evoluat pentru Steaua CSM.

Primul contract profesionist al lui Washburn a venit în vara lui 2013, americanul semnând cu Cherkasy Monkeys (Ucraina), fiind coleg cu Andrei Calnicenco. A jucat 16 meciuri în SuperLiga Ucrainei ca titular, fiind al doilea marcator al echipei: 14.1 puncte, 6.3 recuperări și 1.1 capace în 29 de minute jucate în medie per partidă. Din cauza instabilității politice din țara vecină, în iarnă campionatul a fost suspendat.

Forțat de împrejurări, la finele lui februarie 2014, Washburn a semnat un contract pentru o lună cu Tsmoki Minsk, în Belarus, evoluând patru jocuri în Liga Baltică (10 ppg, 6.8 rpg în 21 min / meci) și două în FIBA Europe Cup (7.5 ppg, 4 rpg, 1 capac în 14.5 min / meci). La finalul sezonului, a semnat pentru stagiunea 2014-2015 cu Basic-Fit Brussels, fiind de asemenea titular. În Belgia a jucat 27 de meciuri în liga domestică, având medii de 8.9 puncte și 3.9 recuperări în 19 minute. 

În septembrie 2015, Washburn a semnat cu echipa de NBA Charlote Hornets, însă a reușit să evolueze doar în presezon pentru americani. La începutul lunii noiembrie a semnat în Kosovo, la Sigal Prishtina, fiind coleg cu un alt component al U-Banca Transilvania din acest sezon, Stanimir Marinov, dar și cu alți doi baschetbaliști cunoscuți în România, Alhaji Mohammed și Willie Kemp. 

Cu Sigal, Jason Washburn a jucat 12 meciuri în Liga Balcanică (17.5 ppg, 8.8 rpg, 2 capace în 32 min / meci), 19 partide în campionat (17.2 ppg, 8.8 rpg, 2 capace în 29 min / meci) și 2 meciuri în FIBA Europe Cup (6 ppg, 5.5 rpg și 1.5 capace în 15 min / meci). A ieșit campion în Kosovo și a câștigat Liga Balcanică și Cupa Kosovo. A fost un an prolific pentru Washburn, americanul fiind declarat MVP-ul finalei Ligii Balcanice, cel mai bun pivot și cel mai bun apărător al competiției.

Sezonul 2016-2017 a fost petrecut în Japonia, la Yokohama B-Corsairs, fiind jucător de bază în campionatul insular. A evoluat în 54 de meciuri, având medii de 14.6 puncte, 7.2 recuperări și 1.2 pase decisive pe meci. În 2016 a primit cetățenia bulgară. 

Și în sezonul 2017-2018 a jucat tot pentru echipa din Yokohama, însă a suferit o accidentare la începutul sezonului, pierzând cea mai mare parte a competiției. A jucat doar 4 meciuri, însă a revenit la timp pentru a evolua în vara acestui an pentru echipa națională a Bulgariei în calificările pentru World Cup (două meciuri, 14 puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive cumulat). 

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

”Îi urăm bun venit lui Jason Washburn! Ne bazăm pe el să acopere cu succes, împreună cu Tony Easley, postul de pivot. Washburn este un jucător mobil, care, deși este foarte înalt, aleargă bine, e destul de atletic pentru dimensiunile lui. Este un bun apărator, ne dorim să fie eficient din acest punct de vedere în spațiul de trei secunde. A fost coleg în trecut cu Marinov și Calnicenco, avem referințe bune despre el, așa că sperăm să se integreze repede în colectivul nostru. Jason va ajunge în cantonamentul din Serbia în data de 23 august”.

Parteneri