imagine articol

Înfrângere la Groningen după un sfert patru de coșmar

U-Banca Transilvania a pierdut meciul de la Groningen cu Donar, contând pentru etapa a 4-a a Grupei L a FIBA Europe Cup, meci decisiv pentru ocuparea primei poziții în clasament. Deși jocul a fost controlat în primele 25-30 de minute de echipa noastră, olandezii au reușit în ultimul sfert, pe fondul problemelor de efectiv ale echipei noastre, să își însușească victoria la o diferență confortabilă.

Meciul a început cu o impresionantă prezentare făcută de organizatori, care au celebrat jocul european cu numărul 100 cu această ocazie. 

În lipsa lui Ousmane Barro, încă nerefăcut, Mihai Silvășan a optat pentru un cinci format din Watson - Kromah - Kuti - Sakic - Drungilas, similar meciului din Cipru. Spectatorii arenei MartiniPlaza, care au umplut până la refuz sala, au respectat obiceiul campionatelor nordice și au stat în picioare până la marcarea primului punct de către echipa favorită, iar acest lucru nu a fost ușor, întrucât primele puncte au fost înscrise abia în minutul 3, de la linia de libere.

Primele minute au fost, de altfel, foarte seci în puncte pentru gazde, acestea cerând la jumătatea primei secvențe timp de odihnă, la scorul de 2-6. Parcă fără gust au fost și aruncările noastre de la distanță, Watson și Drungilas ratând în câteva rânduri ținta. Curry a fost cel care conectat primul de dincolo de semicerc, însă repede s-au abonat la ele și Kromah și Sakic și la prima pauză echipa noastră avea un avantaj de două posesii, 13-17.

În primele 40 de secunde din sfertul al doilea, olandezii au spulberat diferența, însă Lapornik a replicat cu două aruncări de la distanță și a repus echipa noastră la conducere. S-a mers umăr la umăr până spre jumătatea perioadei, când Mihai Silvășan a decis că este timpul pentru un time-out (24-25, min. 14).

Gustul reușitelor de la distanță fiind accesat, ambele echipe au început să se înfrupte: Curry și Bruinsma pentru Donar, Sakic, Calnicenco și Watson pentru noi, astfel că finalul reprizei se anunța incendiar. În plin foc ofensiv, gazdele au cerut timp de odihnă, căci diferența de pe tabelă creștea în favoarea echipei noastre (32-40, min. 18). Lapornik, însă, nu a fost deloc liniștit de pauză și a mai înscris o dată de la distanță, dar Curry a făcut ca diferența să se mențină sub zece puncte la finalul reprizei (36-43).

Echilibrul cifrelor la pauză reflecta foarte bine încleștarea din teren. Un ușor avantaj la recuperări pentru gazde, balansat de o mai mare precizie de la distanță pentru U-Banca Transilvania anunțau o a doua jumătate de meci plină de evenimente. 

Repriza a doua a început cu patru puncte puse de Kuti pe tabelă și diferența a sărit pentru prima dată de zece puncte (36-47), însă jucătorul nostru a făcut rapid al 3-lea fault și a fost retras pe bancă. 

Până la jumătatea secvenței s-a mers umăr la umăr (45-51). În următoarele două minute, Groningen a profitat din plin de colecția impresionantă de faulturi a oamenilor mari de la U-Banca Transilvania (Sakic 3, Drungilas 3) și a reușit să treacă în avantaj, trezind la viață și publicul.

A fost momentul potrivit pentru Silvășan să ceară timp de odihnă (52-51, min. 26). Drungilas și Kuti au făcut rapid cea de-a patrua greșeală și problemele se acumulau la fel de repede, gazdele intrând în ultimul sfert cu un punct avantaj (58-57).

Lapornik și Curry s-au jucat cu aruncările de la distanță, la fel Calnicenco și Slaughter (66-63, min. 33). Ucrainianul a acumulat a patra greșeală, la fel Sakic și toți oamenii cu talie din lot aveau probleme cu faulturile, cu șase minute rămase de joc. 

Silvășan a cerut timp de odihnă (70-65, min. 34), dar faulturile au continuat să se adune pe jumătatea noastră de tabelă, pe lângă capacitatea de recuperare fiind afectată și intensitatea în defensivă. 

Când Gipson a înscris de la distanță și a fost imitat de Curry, era clar că doar o minune mai putea salva ziua pentru U-Banca Transilvania. Silvășan a încercat să o găsească printr-un time-out (78-67, min. 37), însă Calnicenco a fost eliminat rapid și banca noastră a cedat meciul, introducându-i în teren pe tinerii Abu Teir și Mureșan.

Spiritele s-au încins în ultimele secunde, când un gest lipsit de fair-play al lui Bruinsma a enervat la culme banca tehnică a echipei noastre și Donar încheie meciul cu 20 de puncte avantaj, scor 92-72.

Donar Groningen - U-Banca Transilvania 92-72 (13-17, 23-26, 22-14, 34-15)

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

Thumbnail

”În primul rând, doresc să felicit echipa gazdă pentru această victorie, au luptat, a fost cu adevărat un meci în care s-a jucat pentru locul 1, cel puțin în primele trei sferturi. De asemenea, vreau să îmi felicit jucătorii, am venit aici în condiții speciale, fără doi dintre oamenii mari, cred că asta a făcut diferența în ultimul sfert. E suficient să privim numărul recuperărilor, a fost dublu pentru gazde și cred că aici s-a făcut diferența, în principal. Mergem mai departe, mai avem două jocuri pe teren propriu și ne dorim să le câștigăm, pentru a putea merge mai departe în competiție. Am fost obosiți, am avut în ultima săptămână trei meciuri tari, a fost jocul foarte fizic din Cipru, am dat tot ce am putut și am câștigat. Am mers acasă, am avut un meci foarte greu cu una dintre contracandidatele la titlu din campionat, am pierdut destul de rău și am venit aici... Am luptat, chiar cred că echipa mea a dat maximul în aceste condiții, dar în ultimul sfert au fost și problemele cu faulturile și am cedat”.

MIHA LAPORNIK, jucător U-Banca Transilvania:

”Aș dori întâi să felicit echipa Donar pentru victorie, a fost un meci frumos. Am început bine jocul, am avut o apărare bună, am contestat toate aruncările gazdelor și am înscris câteva puncte ușoare pe tranziție, am avut câteva aruncări deschise de la distanță. Apoi, în a doua jumătate, deși am jucat bine în primele trei-patru minute, olandezii au avut câteva recuperări ofensive, au pus puncte ușoare în coș, au mai înscris și câteva aruncări dificile, a fost greu să jucăm cu un asemenea adversar. Cred că am dat tot ce s-a putut, am dat maximul, nu a fost suficient ca să câștigăm, însă mai avem două meciuri și vom face tot posibilul să le câștigăm și să ne calificăm mai departe”.

Parteneri