imagine articol

Fribourg Olympic va fi oponenta noastră în finala turneului de calificare

U-Banca Transilvania se va lupta cu Fribourg Olympic pentru un loc în grupele Basketball Champions League. Formația noastră va întâlni campioana Elveției, care a eliminat-o miercuri pe KK Split.

Cu 19 titluri la activ, Fribourg este cea mai importantă grupare din Elveția. Clubul a fost fondat în anul 1961, pe data de 27 aprilie. Alb-albaștrii au câștigat primul campionat în 1966. De asemenea, în ultimul deceniu, Olympic se mândrește cu patru titluri. În palmaresul lui Friboug se regăsesc alte 9 Cupe ale Elveției, alături de șase Cupe ale Ligii.

Fribourg este un oraș poziționat în estul Elveției și se evidențiază cu o bogată istorie. Multe dintre clădiri sunt construite în stilul gotic. Orașul este unul mic, fiind reședință pentru 40.000 de locuitori, majoritatea vorbitori de limbă franceză. Din punct de vedere sportiv, cea mai iubită echipă este cea de hochei, care participă aproape în permanență în competiții internaționale. Baschetbaliștii își dispută meciurile de pe teren propriu la arena Salle Saint-Léonard, o sală cu o capacitate de aproape 3.000 de locuri.

Președintele clubului este Philippe de Gottrau, în timp ce Petar Aleksić ocupă funcția de antrenor principal. Tehnicianul provine din Bosnia și Herțegovina, însă cariera sa este strâns legată de Țara Cantoanelor. În vârstă de 51 de ani, Aleksić a evoluat ca baschetbalist în Elveția, apoi a devenit antrenor. Ca principal a debutat în stagiunea 2006/2007 la Union Neuchâtel. El fost antrenor secund la Alba Berlin și a mai condus formații precum Monthey sau BBC Feldkirch Baskets. Totodată, Aleksić a fost selecționerul Elveției în perioada 2013-2016.

Pe lângă sportivii elvețieni, în lotul lui Fribourg se află doi americani, un sârb și un muntenegrean. Printre jucătorii importanți se numără Natan Jurkovitz, o extremă de forță cu origini israelieni, care s-a născut în Franța, dar a copilărit în Elveția. Jurkovitz măsoară 2.02 m și a mai jucat la Fribourg din 2005 până în 2020. Un sezon l-a petrecut în Israel, la Hapoel Be'er Sheva B.C.

Un alt jucător de bază este elvețianul Arnaud Cotture. El poate fi utilizat pe poziția de extremă, fiind component al naționalei. În preliminariile EuroBasket 2017, Cotture a fost liderul Elveției la capace, deși avea doar 22 de ani. Căpitan este Boris Mbala, un fundaș de 25 de ani și 1.90 m. În vară, Fribourg i-a mai transferat pe Lamar Mitchell (32 de ani, conducător de joc din Statele Unite ale Americii), Quincy Diggs ( 31 de ani, extremă mică  Statele Unite) sau Miloš Janković (27 de ani, pivot din Serbia). De notat faptul că în sezonul precedent, fostul nostru jucător, Sean Barnette, a ieșit campion alături de Fribourg.

Confruntarea dintre U-Banca Transilvania și Fribourg Olympic este programată vineri, 17 septembrie, de la ora 20:30. Jocul va putea fi urmărit pe pagina de youtube a clubului nostru.

Parteneri

BT
CompexitPrimaria Cluj NapocaAegon
Regina MariaBoschPeakVisit ClujIzvoarele CalimaniReco SportConsiglierifoundeverLeierBrother at your sidePMA InvestCardiofit