imagine articol

Duško Vujošević, un adevărat mentor în Euroligă

Duško Vujošević, noul antrenor coordonator al clubului nostru, este unul dintre cei mai apreciați specialiști din lumea baschetului european. Acesta are o experiență de peste trei decenii în materie de antrenorat, pregătind, de-a lungul carierei, nume importante din lumea sportului cu mingea la coș. De la Vlade Divac la Bogdan Bogdanović, majoritatea baschetbaliștilor sârbi au cunoscut adevăratul succes sub îndrumarea Vujošević. Tehnicianul de la U-Banca Transilvania colaborează însă perfect și cu sportivii din afara spațiului ex-iugoslav.

În ultimele sezoane i-a avut ca jucători pe Jan Vesely sau Joffrey Lauvergne, care au bifat prezențe în NBA. Totodată, numeroși baschetbaliști din Statele Unite îi sunt recunoscători lui Dule. Unul dintre ei este Fred House, fost component al formației Partizan în perioada 2002-2004. Acum, House transmite mai departe ce a învățat de la Vujošević, devenind, la rândul său, antrenor în Statele Unite.

„Dacă nu era Dule antrenor, eu niciodată nu aș fi ajuns ceea ce sunt în baschet. El m-a adus la Partizan atunci când am fost dat afară de către cei din Atlanta. Ajunsesem pentru prima oară în viața mea în Serbia, țară care fusese bumbardată de război, iar amintirile tragediei erau foarte recente. Dânsul mi-a povestit, în sârbă, despre cum s-a despărțit Iugoslavia, cine sunt sârbii și cine sunt croații, în timp ce Dzile (Aleksandar Dzikić, antrenorul secund - n.n.) îmi traducea în engleză. Credeam că știu totul despre baschet, dar atunci l-am întâlnit pe Vujošević și mi-am dat seama cât mai am de învățat.

El mi-a arătat că există lucruri mai importante decât baschetul, că trebuie să fim fericiți și mulțumiți pentru că există oameni care nu au avut același noroc. Sunt oameni fără măini sau fără picioare sau care trăiesc în fotoliu rulant. El m-a forțat și motivat să citesc mai mult, să vizitez galerii de artă. Mi-a arătat cât de mult te liniștesc aceste lucruri și cum te eliberează de stres. Țin minte că de Crăciun mi-a dat cadou două cărți, una dintre ele era chiar în engleză, legată de orașul Belgrad. Exact așa încerc să fiu și eu față de copiii pe care îi antrenez”, a declarat House, în presa din Serbia.

FOTO: eurohoops.net

Parteneri

BT
CompexitPrimaria Cluj NapocaAegon
Regina MariaBoschPeakVisit ClujIzvoarele CalimaniReco SportConsiglierifoundeverLeierBrother at your sidePMA InvestCardiofit