imagine articol

Cine este Lukoil Academic, cel de-al treilea adversar din Grupa E a FIBA Europe Cup

Thumbnail

Lukoil Academic Sofia este cel mai de succes club din baschetul bulgar, având un palmares impresionant în întrecerea internă - 26 de titluri și 11 cupe. 

Fondat în urmă cu 70 de ani, în 1947, clubul bulgar a cucerit de 20 de ori titlul de campioană națională sub vechea denumire, BC Academic, bifând și nouă trofee Cupa Bulgariei. La sfârșitul anilor '50, bulgarii au avut succes și pe plan internațional, câștigând International Students Cup (Paris, 1957) și atingând ultimul act în Cupa Campionilor Europeni (1958 și 1959, ambele finale pierdute în compania letonilor de la ASK Riga). 

BC Academic și-a schimbat denumirea în anul 2000, odată cu semnarea unui contract cu reprezentantul local al gigantului petrolier rus LUKoil, devenind forța dominantă a campionatului de la sud de Dunăre. De atunci, echipa a devenit o constantă a competițiilor europene, câștigând Conferința Sud a FIBA Europe Regional Challenge Cup, în 2003.

Lukoil Academic constituie o adevărată pepinieră pentru sportul cu mingea la coș din Bulgaria, foarte multe nume sonore ale baschetului bulgar provenind de la clubul sofiot. 

Palmaresul Lukoil Academic cuprinde, așadar, 26 de titluri naționale, din 2003 și până în sezonul trecut ratând un singur trofeu, pe cel din sezonul 2013-2014. Acestor titluri li se alătură cele 11 Cupe ale Bulgariei, o SuperCupă și cele două trofee internaționale, International Students Cup și FIBA Europe Conference South.

Lukoil Academic este pregătită din acest sezon de israelianul Sharon Drucker, antrenor cu vastă experiență în campionate puternice din Europa, precum Israel (Hapoel Ierusalim - antrenor principal, Maccabi Tel Aviv - asistent, Galil Gilboa, Maccabi Rishon), Rusia (Ural Great Perm), Lituania (Lietuvos Rytas) sau Grecia (Aris). Drucker are în palmares trofeul ULEB câștigat în 2004 cu Hapoel Ierusalim, precum și trofeul FIBA EuroCup Challenge în 2006, cu Lietuvos Rytas. De asemenea, în 2007 a devenit campion al Belgiei cu Oostende. El i-a luat locul lui Toni Dechev, tehnicianul bulgar antrenând timp de două sezoane echipa din capitala Bulgariei. Sharon Drucker este asistat de bulgarul Yordan Yankov. 

Thumbnail

Lotul bulgarilor din acest sezon cuprinde cinci americani, restul jucătorilor fiind autohtoni. Dintre jucătorii de peste Ocean, se remarcă Byron Wesley, campion în 2016 în NBA-D cu Sioux Falls Skyforce (care, însă, nu a mai evoluat după eliminarea din Basketball Champions League) și Keith Clanton, venit din Grecia, de la PAOK, fiind cel mai bun recuperator din ediția precedentă a Basketball Champions League, dar și din liga elenă, acolo unde a fost și jucătorul cu cele mai multe capace administrate. De asemenea, Anthony Raffa a avut un sezon precedent foarte productiv în liga secundă din Italia, la Virtus Roma, cu aproape 19 puncte pe meci.

Dintre baschetbaliștii autohtoni, clujenii se vor bucura să îl revadă pe fostul nostru jucător, Hristo Nikolov (foto dreapta), cel care s-a întors în campionatul bulgar după mulți ani petrecuți în Europa. De asemenea, aici evoluează Bozhidar Avramov, internaționalul bulgar ce a jucat în Spania, Italia și Grecia.

Thumbnail

Lukoil Academic a intrat în componența Grupei E a FIBA Europe Cup după ce, în turul al treilea preliminar al Basketball Champions League, a cedat în fața lituanienilor de la Juventus Utena (79-86 în Lituania și 81-82 la Sofia). În turul al doilea preliminar, bulgarii au depășit Benfica Lisabona. Până acum, sofioții au un bilanț de o victorie (cu Dinamo Tbilisi) și o înfrângere (cu Istanbul BBSK).

Echipa bulgară joacă în echipament alb sau roșu și își dispută jocurile de pe teren propriu în Universiada Hall din Sofia, ce poate găzdui între 2.300 și 4.000 de spectatori.

Meciul Lukoil Academic Sofia - U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, contând pentru etapa a 3-a a Grupei E a FIBA Europe Cup, se va disputa miercuri, 1 noiembrie, cu începere de la ora 18.30, fiind transmis în direct atât de postul Digisport, cât și de canalul de Youtube al FIBA. 

Parteneri