imagine articol

Cine este Keravnos, următorul adversar din FIBA Europe Cup

U-Banca Transilvania a ajuns astăzi la Nicosia, acolo unde miercuri va juca împotriva ciprioților de la Keravnos Strovolou, în etapa a 3-a a Grupei L a FIBA Europe Cup. 

Thumbnail

Keravnos Strovolou BC este printre cluburile cu vechime din Europa, secția de baschet fiind înființată în 1964. Clubul Keravnos se apropie, însă, de centenar, fiind fondat în 1926. Strovolou (sau Strovolos) este al doilea oraș ca mărime din Cipru, având 70.000 de locuitori și face parte din zona municipală a capitalei Ciprului, Nicosia.

Prin secția de baschet, Keravnos a luat parte la fondarea Federației Cipriote de Baschet, ca membru fondator, în 1966. Primele succese pentru clubul cipriot au venit, însă, abia în 1989, odată cu câștigarea primului titlu de campioană națională. Acestuia i s-au alăturat alte cinci trofee de campioni, precum și nouă Cupe ale Ciprului și trei SuperCupe. 

Keravnos s-a încoronat cu laurii campionatului cipriot și în sezoanele 1996-1997, 1999-2000, 2000-2001, 2007-2008 și sezonul trecut. Cupele au fost câștigate în 1988–1989, 1996–1997, 1997–1998, 1998–1999, 2004–2005, 2005–2006, 2006–2007, 2009–2010 și 2011–2012. De asemenea, vitrina ciprioților mai conține cele trei SuperCupe câștigate în 1998-1999, 1999-2000 și în 2012-2013.

Începând din 1987, Keravnos a dezvoltat o solidă academie de baschet, fiind recunoscută drept cea mai bună școală de baschet din insulă.

Pe plan continental, Keravnos are 18 sezoane consecutive jucate în competițiile intercluburi ale Europei, între 1995 și 2013! Pentru prima dată, clubul din suburbia Strovolou a capitalei Ciprului a jucat în 1982. La loc de cinste în evoluțiile pe scena internațională stă dubla ”de poveste” cu Žalgiris Kaunas din 1997. Proaspăt încoronată campioană pentru a doua oară, Keravnos a întâlnit puternica formație baltică în turul al 2-lea al European Cup (echivalentul EuroCup de astăzi), reușind să se impună  pe teren propriu cu 61-57. Returul de la Kaunas a fost însă cel care a decis echipa calificată, Žalgiris reușind până la urmă să câștige trofeul în acel an.

De asemenea, anul 2001 a fost unul de excepție pentru ciprioți. Cu titlul de campioană în buzunar, Keravnos a avansat în sferturile de finală ale Cupei Saporta (echivalentul EuroCup de astăzi), cea mai bună performanță a baschetului de club cipriot. Printre victimele acelei campanii se numără Steaua Roșie Belgrad sau Paris Basket, cu celebrul Tony Parker în lot. 

Alte sezoane de succes pe scena europeană au fost 2003-2004 (calificare în Final Four al Conferinței-Sud a FIBA Europe Cup Challenge) și 2004-2005 (calificare în Final Four al Conferinței-Sud a FIBA Europe Cup Challenge).

Thumbnail

De departe, cel mai mare succes al baschetului cipriot a fost obținut, însă, în urmă cu zece ani. În 2006-2007, Keravnos s-a calificat în finala EuroCup Challenge, pierzând-o în compania echipei ruse Samara. În acel sezon de EuroCup Challenge, în faza grupelor, Keravnos a fost colegă de grupă cu... U-Mobitelco Cluj-Napoca, așa cum se numea U-Banca Transilvania la acea vreme! Echipa noastră s-a impus atât la Cluj (86-81), cât și la Nicosia (100-95), însă parcursul echipei noastre a fost mai scurt, oprindu-se tot în Cipru, la Limassol, în fața celor de la Pizzaexpress Apollon, în sferturile de finală. Lotul echipei noastre îi cuprindea atunci pe autohtonii Silvășan, Țenter, Lăpuște, Roschnafsky, Chetreanu, Cenean, Dumitrescu și Racovițan și pe stranierii LeVar Seals, Cory Jenkins, Ramel Allen, Miljan Medvedj, Aleksandar Belanovic, antrenor fiind Miodrag Perisic, ajutat de Dorin Pintea.

Printre jucătorii cunoscuți fanilor noștri care au trecut pe la Keravnos se remarcă Bradley Buckman, unul dintre cei mai buni pivoți care au evoluat în campionatul românesc. ”Brad” a plecat de la U-Mobitelco în vara lui 2008, jucând prima parte a sezonului următor la Keravnos. De asemenea, fostul nostru component Andrei Mandache a petrecut un sezon la Strovolou.

Thumbnail

Echipa își dispută meciurile de pe teren propriu în arena ”Costas Papaellinas”, ce are o capacitate de 2.000 de locuri. Culorile ciprioților sunt galben cu vișiniu, iar antrenor principal este Christoforos Livadiotes, o mai veche cunoștință a baschetului românesc, acesta petrecând o perioadă pe banca celor de la Energia Rovinari ca secund al lui Constantinides. Secunzii săi sunt Michael Matsentides și Alexis Zachariou.

Lotul lui Keravnos cuprinde șase americani și șapte autohtoni (incluzând un american naturalizat), printre ei aflându-se jucători cunoscuți publicului din România. În primul rând, îl amintim pe americanul Ron Ross, baschetbalist care a impresionat în maieul celor de la BCM U Pitești în sezonul 2014-2015. Fundașul american a mai evoluat în carieră în Germania, la Ludwigsburg, Artland Dragons și Mitteldeutscher, Israel, Croația, Grecia - la Patras și Trikala și în Franța, la Le Portel. Ross este la a doua sa experiență la Keravnos, el jucând aici și în perioada 2015-2017, însă începutul actualului sezon l-a prins în Grecia, la Trikala. El a evoluat în doar două jocuri pentru Keravnos în actualul sezon, unul în campionat și unul în Europe Cup. 

Un alt jucător cunoscut pentru noi este celălalt fundaș american al ciprioților, Dalton Pepper. Acesta a început sezonul la Lukoil Academic Sofia, echipă pe care U-Banca Transilvania a învins-o în Grupa E a competiției, atât la Cluj-Napoca, cât și la Sofia, Pepper evoluând în ambele meciuri. În urmă cu zece zile, pe 5 ianuarie, ciprioții de la Keravnos au anunțat că au obținut transferul acestuia, el debutând deja aici. 

Antwan Scott este, de asemenea, un jucător american sosit după începutul sezonului la Nicosia. El a jucat până în noiembrie 2017 la VEF Riga, în Estonia, dar a mai evoluat în carieră în Grecia (Aris), Finlanda (KTP Basket) și Olanda (Den Bosch), toate acestea în doar doi ani de profesionist.

Mohamed Abukar este o extremă de forță născută în Statele Unite, dar cu rădăcini somaleze. Abukar a avut evoluții de excepție în USA Junior National Team, fiind coleg de echipă cu Carmelo Anthony, Dee Brown sau Chris Bosh. În cariera de profesionist a evoluat în Italia (Cantu), Olanda (Amsterdam), SUA (NBA-D), Elvetia (Lugano Tigers), Bulgaria (Lukoil), Serbia (Rabotnicki), Belgia (Spirou Charleroi), Japonia și Kosovo. Abukar este campion al Ciprului anul trecut cu Keravnos, al Kosovo cu Prishtina, al Elveției (de trei ori cu Lugano) și al Olandei.

Ceilalți americani sunt playmakerul Kenny Barker, aflat la al treilea sezon la Keravnos și Terell Parks, venit sezonul trecut. 

Dintre jucătorii autohtoni, se remarcă pivotul naturalizat Anthony King. În vârstă de 32 de ani, King a absolvit colegiul Miami în 2008, jucând la nivel profesionist pentru Skyliners Frankfurt și RheinStars Koln (Germania), ETHA Engomis și Aris Salonic (Grecia) și Gaziantep (Turcia). King face parte din lotul național al Ciprului, cu care a câștigat medaliile de aur la ”2017 Games of the Small States of Europe”.

Christos Loizides, Simon Michail și Aristides Koronides sunt componenți de asemenea ai lotului național al Ciprului, în timp ce Georgios Neophytou și tânărul Panagiotis Markou sunt fără experiență internațională la seniori. 

Statistic vorbind, Keravnos are printre cele mai mici medii de puncte înscrise din actuala ediție a FIBA Europe Cup, cu 52 și doar puțin peste 19 mingi recuperate pe meci și 11,6 pase decisive reușite în fiecare partidă, fiind printre cele mai slabe prestatii dintre cele 22 de competitoare. Comparativ, echipa noastră are al patrulea atac al competiției, cu o medie de 85,6 puncte pe meci, aproape 37 de recuperări în fiecare joc (locul 11) și peste 19 pase decisive (locul 6).

Până la această rundă a treia a Grupei L a FIBA Europe Cup, Keravnos a învins în primul meci pe teren propriu pe Belfius, scor 89-72 și a cedat fără drept de apel în Olanda, la Groningen, cu 109-69.

Parteneri