imagine articol

Cine este Istanbul BBSK, primul adversar din Grupa E a FIBA Europe Cup

İstanbul Büyükşehir Belediyespor Spor Kulübü, sau pe scurt Istanbul BBSK este un club sportiv înființat în anul 2000, primii șase ani fiind petrecuți în baschetul amator din Țara Semilunei. 

Din 2006, Istanbul BBSK a trecut la profesionism și, după alți trei ani, a reușit să promoveze în TBL2, al doilea eșalon baschetbalistic al Turciei. Promovarea pe prima scenă a venit la finele sezonului 2013-2014, iar în anii următori echipa a reușit clasarea pe locurile 13, 12 și, respectiv, 10 în sezonul trecut.

Această poziție i-a permis grupării turce înscrierea în FIBA Europe Cup, unde a avut totuși de trecut de două tururi preliminare. Istanbul BBSK a trecut pe rând de s.Oliver Wurtzburg (Germania) și Khimik Yuhzne (Ucraina).

Thumbnail

Echipa turcă are în componență nume importante ale baschetului european, precum cel al internaționalului sârb Stefan Birčević (medaliat cu aur la Universiada de la Shenzen și cu bronz la Olimpiada de la Rio de Janeiro 2016, Campionatul Mondial din Spania 2014 și Eurobasket 2017) sau al componentului naționalei Sloveniei Jaka Klobučar (bronz la Universiada U20 din 2006, de trei ori campion al Sloveniei).

În lot mai sunt un lituanian, Deividas Dulkys, care a mai evoluat în carieră în Polonia, Italia și Spania, un croat - Ivan Buva, cu trecut în Italia și Spania, dar și doi nord-americani experimentați, Eric Buckner și Michael Thompson. Primul este la al cincilea sezon în puternicul campionat turc, trecând și prin Grecia, la Aris. Michael Thomson, celălalt american din lotul turcilor, are și el ecperiență în campionate puternice din Europa, precum Germania și Franța, fiind chiar cel mai bun marcator al ligii franceze în sezonul 2015-2016. 

Dintre jucătorii autohtoni, Hakan Demirel este cunoscut fanilor echipei noastre, el vizitând Clujul în calitate de adversar al U-Banca Transilvania în echipamentul celor de la Trabzonspor. Demirel este la al 14-lea sezon al carierei, toate petrecute în Turcia. Reprezentând echipa națională, Demirel a câștigat argintul la Campionatul European Under 18 din 2004, dar și medalia de bronz la Jocurile Mediteraneene din 2009. Hakan Demirel este campion al Turciei în două rânduri, în maieul lui Fenerbahce.

Antrenorul Istanbul BBSK este turcul Ertugrul Erdogan, antrenor care a evoluat timp de zece ani ca antrenor secund la Fenerbahce, preluând pentru scurt timp și scaunul de antrenor principal la puternica grupare turcă. După plecarea de la Fener, în 2013, tehnicianul turc a pregătit echipa națională Under 20 a țării sale, dar și pe Turk Telekom, în sezonul următor fiind angajat de Istanbul BBSK, fiind așadar la al treilea sezon cu gruparea de pe malul Bosforului. Ertugrul Erdogan este de doi ani și în staff-ul echipei de seniori a Turciei. 

Istanbul BBSK își dispută jocurile de pe teren propriu în sala Cebeci Spor Salonu din zona europeană a Istanbulului, construită în 2012 și cu o capacitate de 1250 de locuri. 

Parteneri