imagine articol

Cine este Belfius Mons-Hainaut, următorul adversar din FIBA Europe Cup

Thumbnail

Belfius este un club cu o bogată tradiție baschetbalistică, fiind fondat în urmă cu 59 de ani, în 1959, în Mons, un oraș francofon din provincia Hainaut (Valonia) a Belgiei. Orașul Mons are aproximativ 100.000 de locuitori și s-a format în 1977 prin alipirea la orășelul Mons a comunelor limitrofe, fiind la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de Charleroi.

Până în 1998, denumirea sub care a evoluat clubul de baschet a fost Quaregnon, iar în următorii trei ani s-a jucat cu titulatura Telindus Union Mons-Hainaut.

Thumbnail

Între 2001 și 2012, clubul s-a numit Dexia Mons-Hainaut, din motive de marketing, în urma parteneriatului cu entitatea bancară Dexia Bank. Odată cu schimbarea denumirii băncii, în 2012, clubul a adoptat denumirea actuală, banca fiind achiziționată de statul belgian.

Deși nu a reușit niciodată să se încununeze campioană a Belgiei, Belfius are o experiență europeană considerabilă, fiind la al nouălea an consecutiv în care reprezintă Belgia pe scena internațională. 

Singurul trofeu important este Cupa Belgiei, acontată în două rânduri, prima dată în sezonul 2005-2006 și cinci ani mai târziu. Belgienii au fost foarte aproape de trofeul de campioni în patru rânduri, pierzând însă finalele din 2005-2006 (cu Oostende), 2008-2009 (cu Spirou Charleroi), 2012-2013 și 2014-2015 (ambele cu Oostende).

În sezonul trecut, Belfius, cu fostul nostru jucător Alexandru Olah în componență, a încheiat sezonul regulat pe locul al șaptelea, pierzând primul tur de play-off împotriva unei mai vechi cunoștințe a clubului nostru, Port of Antwerp Giants. 

Thumbnail

În trecut, mai precis în sezonul 2007-2008, un alt jucător care în acest sezon a îmbrăcat maieul echipei noastre a evoluat pentru Belfius. Este vorba de fundașul american Justin Gray, cel care a părăsit echipa noastră la finalul anului 2017, contractul său cu U-Banca Transilvania încheindu-se.

Thumbnail

Primul trofeu din vitrina clubului a fost adus de fostul tehnician al echipei noastre, croatul Niksa Bavcevic câștigând Cupa Belgiei. De altfel, Niksa Bavcevic a avut un rol foarte important și în dezvoltarea unei academii pentru juniori, clubul belgian neavând implicare prea mare în această direcție până atunci. Actualmente, clubul are echipe de juniori la toate categoriile de vârstă, sportivii fiind pregătiți de un staff numeros, format din 15 specialiști.

Pe plan continental, Belfius a reprezentat Belgia în Eurocup în patru sezoane (2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 și 2013-2014), reușind să ajungă în Top 16 o singură dată, respectiv în 2010-2011. Valonii au mai jucat în EuroChallenge (2012-2013 și 2014-2015, calificându-se în Top 16 în 2014-2015) și FIBA Europe Cup în precedentele două ediții, de fiecare dată părăsind competiția înainte de faza Top 16.

Lotul actual al belgienilor cuprinde șapte americani și șase autohtoni, fiind pregătit de Daniel Goethals, un antrenor belgian

Garlon Green este un swingman aflat la al doilea sezon la Mons, el venind în primăvara anului trecut. A mai jucat în carieră în Germania, la Walter Tigers Tuebingen (două sezoane), în liga a doua a Japoniei (Kumamoto Vorters), în Australia, la Canberra Gunners (două sezoane) și în D-League, la Texas Legends, după absolvirea colegiului Texas Christian.

Christopher Jones, unul dintre fundașii belgienilor, și-a început tumultos cariera de profesionist, cu trei echipe într-un singur sezon, respectiv Yeşilgiresun Belediye (Turcia), club la care a petrecut doar câteva zile, BC Goettingen (Germania), unde a stat pentru o scurtă perioadă de timp după care s-a mutat în Franța, la Paris-Levallois. Problemele sale cu disciplina l-au făcut să nu reziste nici în Hexagon, sezonul următor, 2016-2017, începându-l în Grecia, la Apollon Patras, de unde a plecat după câteva etape, tot din motive disciplinare. În martie a semnat din nou în Franța, la Antibes, însă nu a rezistat decât două meciuri. Se pare că și-a găsit liniștea la Belfius, fiind unul dintre jucătorii de bază ai belgienilor în acest sezon.

Matt Tiby, extrema valonilor, este la al doilea sezon la profesioniști, după ce în precedentul a evoluat în Ungaria, la Paks. 

Justin Cage, de asemenea extremă, este unul dintre cei mai logenvivi baschetbaliști ai belgienilor, el evoluând sub culorile lui Belfius încă din sezonul 2009-2010! Înainte de acel sezon a evoluat tot în Belgia, la Liege, precedentele sale experiențe fiind doar în NBDL, la Colorado 14ers, după absolvirea colegiului Xavier. Deși în 2007 a semnat un contract cu Chicago Bulls, nu a petrecut decât două săptămâni în NBA, fiind pus pe liber. Este unul dintre cei care au câștigat Cupa Belgiei cu Belfius, în 2011. Fidelitatea sa față de culorile clubului din Mons l-au transformat într-un jucător iconic pentru belgieni, el fiind de altfel căpitanul echipei. 

Tre Demps, fundașul american al lui Belfius, este la al doilea sezon la clubul belgian, fiind primul său angajament ca profesionist după absolvirea în 2016 a colegiului Northwestern. 

Pivotul american Juvonte Reddic are experiență la nivel european în Italia (Scavolini Pesaro și Virtus Bologna în sezonul 2014-2015), după care a evoluat un an în Statele Unite ale Americii, în NBA-D, la Canton Charge (actuala echipă a fostului nostru jucător Max Pustozvonov). Sezonul trecut a jucat în Grecia, la Kolossos Rodou. Americanul s-a accidentat la începutul lunii decembrie, belgienii semnând un contract pe o lună cu un alt american, Jason Love, Acesta are o vastă experiență în Belgia, el evoluând în trecut pentru Verviers Pepinster, Antwerp Giants, Limburg United și Belfius. De asemenea, a mai jucat la Maccabi Kiryat Gat (Israel) și TED Ankara Kolejliler (Turcia), sezonul actual fiind început în Ucraina, la Khimik. 

Contingentul jucătorilor belgieni îi cuprinde pe Brieuc Lemaire (venit la începutul sezonului de la Limburg United), pe Mathieu Houdart (produs al școlii Mons, selecționat la echipele naționale de juniori ale Belgiei), pe Zaccharie Mortant (provenit din școala proprie), pe Xavier-Robert François (pivot format în Franța, la Strasbourg, venit în acest sezon de la prim-divizionara belgiană Kangeroes Willebroek), pe Idris Lasisi (absolvent al colegiului american Withworth în 2013) și pe Sender van Caneghem, un tânăr pivot ce încă nu a apucat să simtă gustul competiției europene. 

În acest sezon de FIBA Europe Cup, Belfius Mons-Hainaut a avut de trecut două tururi preliminare pentru a ajunge în sezonul regulat, depășind cu victorii duble pe Rejkjavik (Islanda) și Beroe (Bulgaria). 

În prima fază a grupelor, a fost distribuită în Grupa G, alături de echipa fostului nostru jucător, Vlad Moldoveanu, Demir Inșaat Buyukcekmece (Turcia), de Sigal Priștina (Kosovo) și de adversara noastră din turneul amical din presezon de la Kormend, Khimik Youzhne. 

Belfius s-a calificat după ce a reușit câte o victorie și o înfrângere cu fiecare dintre cele trei oponente, jocul rezultatelor ajutând-o să ocupe locul secund, la egalitate de puncte cu ocupanta locului al treilea, Sigal Priștina. Grupa a fost câștigată de Demir Inșaat.

În prima etapă a Grupei L a Second Round, belgienii au pierdut în Cipru, la Keravnos Nicosia, cu 72-89.

Thumbnail

Belfius Mons Hainaut joacă în alb-albastru, meciurile de pe teren propriu disputându-se la Mons Arena, o sală cu 3.700 de locuri, construită la începutul anilor 2000 și modernizată în urmă cu câțiva ani.

Meciul Belfius Mons-Hainaut - U-Banca Transilvania se va disputa marți, 9 ianuarie, cu începere de la ora 21.30 (ora României), putând fi urmărit live pe canalul de Youtube al FIBA (CLICK AICI).

Parteneri