imagine articol

A doua victorie în seria semifinală. Mulțumim fanilor pentru atmosfera senzațională!

U-Banca Transilvania și Steaua CSM EximBank s-au întâlnit luni seara pentru cel de-al doilea meci al seriei semifinale. Scorul general înaintea acestei întâlniri era 1-0, echipa noastră câștigând primul joc cu 89-79, un meci controlat în permanență și dominat mai ales sub panouri.

Jocul a început cu ambele echipe parcă mai decise ca în meciul 1. Zekovic și Rasic au fost preciși de la distanță, Barro a înscris de sub panou, dar Kuti a fost omul primelor minute de joc. Fundașul nostru s-a apărat imperial și a înscris o triplă cu care scorul a ajuns 11-4 (min. 3). Sakic a venit cu a treia triplă, iar dunk-ul pe backdoor al lui Kuti de la mijlocul sfertului a trimis Steaua în ședință (17-9). 

La revenire, mingile steliste au zburat spre Falker, acesta provocând pagube serioase defensivei noastre sub panou, dar Sakic a punctat din nou de dincolo de semicerc și a ținut oaspeții la distanță. Însă câteva atacuri ratate de baschetbaliștii lui Mihai Silvășan au permis militarilor să revină pe finalul sfertului (25-23 la prima pauză).

Debutul secvenței secunde a aparținut lui Watson, care a tăiat în fâșii apărarea Stelei și a înscris. Replica a venit de la Flowers și Baciu, care au profitat de apărarea în zonă și au punctat până au adus Steaua în față pe tabela de marcaj pentru prima dată în minutul 14 (30-31, time-out U-Banca Transilvania).

Imediat după reluare, Runkauskas a comis cel de-al treilea său fault și a fost retras rapid pe bancă. Până la pauză, U-Banca Transilvania a continuat să înscrie de la distanță, în timp ce oaspeții au forțat zona vopsită, de aici rezultând un joc spectaculos, presărat cu faze gustate de publicul foarte animat din sală.

O aruncare pe sirenă a lui Fraseniuc a despărțit cele două echipe la intrarea la vestiare, scor 40-42.

Cele două abordări diferite s-au reflectat perfect în statisticile înregistrate la pauză. U-Banca Transilvania avea 7/10 la aruncările de trei puncte, față de 3/11 la acest procedeu în dreptul oaspeților. În schimb, aceștia au avut 12/19 din perimetru, față de 7/16 pentru baschebtaliștii noștri. Avantaj ceva mai clar au avut bucureștenii de la linia de pedeapsă, 9/9 față de 5/7, celelalte capitole statistice fiind echilibrate.

Steaua a început foarte bine sfertul al treilea, reușind să se desprindă la cinci puncte, însă Zeljko Sakic nu a lăsat diferența să crească și a strâns scorul cu o triplă. Runkauskas și Kromah au punctat și la mijlocul perioadei scorul era 47-50. 

Randall Falker a continuat să bulverseze prin forță și inteligență în joc defensiva de sub panoul nostru, însă Sakic a continuat să îi replice de dincolo de semicerc. 

Steaua a început să ducă atacurile spre finalul celor 24 de secunde, însă strategia a adus doar secunde ca beneficii; patru atacuri consecutive au fost duse până la expirare, U-Banca Transilvania reușind să revină la conducere pe ultimele secunde ale sfertului al treilea (54-53, min. 30). Lui Flowers i-au fost suficiente, însă, câteva secunde pentru a pune trei puncte pe tabelă înainte de finalul secvenței. 

La începutul sfertului decisiv, Kuti a înscris cu faultul antisportiv al lui Fraseniuc, a transformat și aruncarea liberă și U-Banca Transilvania era din nou în avantaj. 

Intensitatea jocului și temperatura din tribune a crescut o dată cu apropierea finalului, jucătorii celor două echipe asumându-și tot mai des execuții riscante și spectaculoase. Două triple ale lui Calnicenco și Kromah au fost completate de o pătrundere-fulger a lui Watson, finalizată cu un coș frumos și Jukka Toijala s-a văzut nevoit să ceară timp de odihnă, pentru a nu permite desprinderea echipei noastre (65-63, min. 34). 

Kromah și Runkauskas s-au hârjonit cu aruncări de la mare distanță, Drungilas și Flowers au înscris din buza inelului și scorul rămânea perfect echilibrat pe măsură ce timpul se scurgea (70-70, min. 36). 

Watson a desprins pentru prima dată după mult timp echipa noastră la două posesii, după o pătrundere finalizată cu tot cu faultul lui Taylor, însă Steaua nu a cedat nicio clipă. Fundașul româno-american a continuat să despice defensiva oaspeților, de fiecare dată obținând ori fault, ori coș cu fault și desprinzând U-Banca Transilvania la șase puncte (78-72, min. 38) și forțând eliminarea lui Runkauskas. 

Dificultatea Stelei de a se apropia pe tabelă a fost facilitată și de imprecizia la libere a lui Falker, acesta irosind trei vizite la linia de pedeapsă într-o perioadă în care s-a ajuns des în această postură, ambele echipe fiind în penalizare. Watson și Sakic au fost mai grijulii cu aceste oportunități și oaspeții au cerut timp de odihnă, încercând să reintre în joc în ultimul minut (80-73). 

La fel s-a jucat și în ultimele secvențe, cu numeroase vizite la linia de fault, însă Falker și-a consumat energia în lupta sub panou și nu a mai putut să se concentreze singur cu inelul. De partea noastră, Sakic și Barro au fost mai siguri pe ei și au securizat victoria cu numărul 2 din semifinală, una consemnată într-o atmosferă incendiară.

Seria se mută la București pentru meciul 3, ce se va disputa vineri, 25 mai, cu începere de la ora 18, live pe Digisport. Dacă va fi cazul, meciul 4 se va juca tot în capitală duminică, de la ora 18.

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

Thumbnail

”Ne așteptam să vină foarte motivați astăzi, la 1-1 altfel ar fi privit seria, însă nu este absolut nimic pierdut pentru ei sau câștigat pentru noi. S-au mai văzut situații în care să se revină de la 2-0. Chiar le spuneam băieților că următorul meci, primul de la Steaua, devine cel mai important pentru noi în acest moment. Mult a fost, puțin a mai rămas, însă trebuie să fim foarte concentrați, pentru că nu e momentul să ne relaxăm, să ne odihnim, trebuie să dăm fiecare ce avem mai bun în noi, să lăsăm fiecare picătură de energie pe care o mai avem pe teren. Astăzi s-a văzut că oaspeții au venit foarte agresivi în prima parte a meciului, s-au apărat foarte sus, au pus mare presiune pe conducătorii noștri de joc și am avut ceva probleme. După pauză am înțeles că trebuie să jucăm și noi ceva mai fizic, să jucăm un baschet fundamental mai de calitate, să ne demarcăm mai bine, să protejăm mingea mai bine și să evităm situații în care, practic, ne iau mingea din mână. Mă bucur că am fost mai tari pe final și că rezultatul a fost de partea noastră. Mulțumim suporterilor pentru sprijin și pentru atmosfera superbă pe care au făcut-o în această seară, sperăm că vom reuși să le mai facem astfel de bucurii și să le sărbătorim împreună!”.

U-Banca Transilvania - Steaua CSM EximBank București 85-75 (25-23, 15-19, 14-14, 31-19)

Parteneri