imagine articol

Psiholog sportiv pentru juniorii clubului nostru

U-BT a început o colaborare pe termen lung cu reputatul psiholog sportiv clujean, Marius Crăciun. Specialistul va susține un program de workshop-uri cu tinerii noștri sportivi, ce se va întinde pe o perioadă de timp mai îndelungată, fiecare dintre componenții echipelor noastre de juniori urmând să fie evaluat psihologic.

MARIUS CRĂCIUN:

Thumbnail

”Unul din cele mai valoroase complimente acordat unui sportiv este de a-l cataloga ca fiind puternic din punct de vedere mintal. Dar aceasta «tărie mintală» nu este o calitate înnăscută. Ea se poate dezvolta prin educaţie şi cuprinde un set de atitudini şi o serie de abilităţi psihologice, cum ar fi încrederea în sine, reglarea activării, controlul emotional şi atentional etc. Antrenorii şi părinţii, ajutaţi de psiholog, sunt într-o poziţie privilegiată, din care pot influenţa tinerii sportivi în a-şi dezvolta o filozofie sănătoasă despre performanţă. Un program de dezoltare a abilităţilor psihologice este un cadou nepreţuit pe care adulţii îl pot oferi tinerilor pentru a obţine rezultate şi satisfacție în sport, dar şi în alte aspecte ale vieţii”.

Temele abordate în seria de workshop-uri, începute deja cu echipele de Under 14 și Under 15: ”Reglarea activării”, ”Încrederea în sine”, ”Control emoțional”, ”Control atenţional”, ”Alegerea obiectivelor”, ”Imageria mintală”.

CINE ESTE MARIUS CRĂCIUN:

Psiholog, doctor în psihologie, cadru didactic al Facultății de Psihologie și Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj. Predă cursuri de Psihologia Sportului la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi la Facultatea de Psihologie, nivel de licenţă şi masterat.

Fost sportiv de performanţă, a jucat baschet timp de 17 ani la Clubul „U” Cluj. Din 1999 este psihologul lotului Olimpic de judo, iar din 2009 este psiholog la Clubul Sportiv „Universitatea” Cluj.

Cărți publicate:

  • Crăciun, M. (2005). Introducere în psihologia sportului. Editura Risoprint, Cluj.
  • Crăciun M. (2005). Psihologie educaţională. Curs pentru studenţii Facultăţii de Educaţie fizică şi Sport. Editura Risoprint, Cluj
  • Crăciun, M. (2008). Psihologia sportului. Editura Risoprint, Cluj;
  • Crăciun, M., (coautor)(2008) Pregătirea psihologică și antrenamentul invizibil în activitatea sportivă, vol III.din Colecția "Știința Sportului", Ed. GMI;
  • Crăciun, M., (2009). Psihologia educaţiei fizice, Editura Risoprint, Cluj;
  • Crăciun, M., (2009). Diagnosticul şi tratamentul afaziei, Editura Risoprint, Cluj.
  • Crăciun, M., (2012). Psihologia sportului pentru antrenori, Editura Risoprint, Cluj.

Parteneri