imagine articol

Bilanțul Academiei U-BT în sezonul 2021-2022

Odată cu meciurile de la Campionatul Național U12, putem spune că s-a tras cortina peste sezonul 2021-2022 în baschetul juvenil românesc. A fost o stagiune lungă, plină de partide naționale și internaționale pentru Academia U-BT. În cele ce urmează, vom trece în revistă principalele rezultate bifate de tinerii legitimați la clubul nostru.

Cei mai mici sportivi participanți au fost cei de la babybaschet. Astfel, întrecerea națională s-a desfășurat la Costinești, iar U-BT a înscris nu mai puțin de patru echipe. La această categorie de vârstă, rezultatele nu sunt printre cele mai importante, întrucât mulți dintre copii s-au aflat la prima lor participare. Chiar și așa, cei mici au impresionat plăcut prin dăruința și dragostea lor față de baschet.

Același lucru îl putem spune despre formațiile de minibaschet, care au mers la rândul lor la Costinești. Și la minibaschet am înscris cinci echipe. Anterior, echipele de babybaschet și minibaschet au jucat meciuri la trofeul Asociației Județene de Baschet Cluj.

O performanță deosebită a izbutit echipa U12 de la U-BT. Sportivii antrenați de Mioara Iurian și Andrei Cosma au cucerit titlul, după ce au învins-o în finală pe ABC Laguna Alb București. Cu alte cuvinte, echipa noastră a câștigat toate cele 8 meciuri. Inițial, U-BT a fost în aceeași grupă ABC Rising Stars Petrolul Ploiești, Dan Dacian Negru București, CS Sport Star Timișoara și ABC CSU Sibiu. Ne-am impus în fiecare confruntare și am jucat mai departe cu Știința București. În semifinale am câștigat cu Alpha Team Sport Sibiu.

La U13, U-BT a ocupat locul patru la turneul final de la Ploiești. Echipa antrenată de Mioara Iurian și Andrei Cosma a început competiția cu o victorie în fața celor de la CSS Târgoviște, 75-18. Ulterior, U-BT a trecut de ABC Laguna Negru București cu scorul de 70-31, pe când în ultimul joc al grupei am obținut un succes cu Știința Slam București, 65-47. Astfel, U-BT a ajuns în fazele superioare ale turneului și a pierdut cu Oradea, scor 76-58. Am disputat finala mică a întrecerii, acolo unde am pierdut și cu Dan Dacian București, 74-69. Darius Miron a fost ales în echipa ideală a turneului. În altă ordine de idei, U-BT 2 a terminat sezonul pe locul 21, în vreme ce U-BT 3 s-a clasat pe locul 28.

Tot pe 4 s-a clasat și U-BT U14, cu ocazia Turneului Final de la Sibiu. Odată ieșiți din grupe, sportivii noștri s-au duelat mai departe cu CSM CSU LPS Oradea. Din nou am fost mai puternici, câștigând cu 74-43. Oradea a condus după primul sfert, dar ne-am revenit și am controlat disputa. În semifinale, U-BT a fost răpusă de LPS 1 Târgu Mureș cu scorul de 59-40. Am jucat finala mică, pe care am pierdut-o în compania celor de la ABC Leii București, 83-62. Radu Cepoi a fost ales în echipa ideală a turneului.

U-BT U15 a disputat partide la Turneul Final care a avut loc la Târgu Mureș, la finalul lunii martie. Trupa antrenată de Sergiu Popa a bifat locul 13. În jocul inaugural, U-BT a înfruntat-o pe ACS Toyin Constanța. Nu s-a pus problema câștigătoarei, așa că am câștigat întâlnirea, scor 86-50. Mai departe, alb-negrii au învins-o pe CSO Voluntari cu scorul de 72-48.

Alb-negrii au întâlnit-o ulterior pe ACS Gladius Lucky Târgu Mureș și s-au impus cu 88-48. În finala pentru locul 13, U-BT s-a duelat cu CSS Brașovia Brașov. Baschetbaliștii clujeni au excelat și au repurtat un succes categoric, 125-36. La categoria U15 am participat și în EYBL, mergând la turnee în Ungaria.

U-BT U16 s-a clasat pe locul 5 în cadrul Turneului Final de la București, de la finalul lunii aprilie.  În meciul care a stabilit locul 5 în clasament, clujenii au înfruntat-o pe CSO Voluntari, iar partida s-a terminat cu scorul de 95-58. Akos Szentkuti s-a regăsit în echipa ideală a turneului. Pe de altă parte, ardelenii au impresionat pe plan international, ajungând până în Play-Off-ul EYBL. Practic, aventura europeană a început în toamna anului trecut, când juniorii s-au deplasat în orașul slovac Komarno. Mai departe, copiii au mers la Budapesta la St. Stephen’s Cup și au jucat Play-Off-ul tot în țara vecină, mai exact în orașul Pecs. Pe terenul celebrei Ratbeger Academy, U-BT a strâns o victorie și trei eșecuri, pentru a ocupa locul 8.

Juniorii U18 au încheiat sezonul pe locul 7. Turneul Final a avut loc la Craiova, așa că elevii lui Mihai Racovițan și Horia Pascu au reușit două victorii și trei înfrângeri. De notat faptul că David Lăpuște a fost desemnat MVP-ul Turneului Final. Cu alte cuvinte, David a izbutit 35 de puncte, 7 recuperări și 2 pase decisive încă din partida inaugurală, cu Laguna București. Apoi, în meciul cu CSS Nr. 6 Dinamo București, Lăpuște a reușit 25 de puncte, 9 recuperări și 11 assist-uri. David a condus-o pe U-BT spre victorie în fața Timișoarei, când a totalizat 30 de puncte, 13 recuperări și 7 pase decisive. Împotriva celor de la Știința Slam București, fundașul s-a evidențiat prin 29 de puncte, 4 recuperări și 2 pase decisive. În ultima confruntare, Lăpuște a strâns 31 de puncte, 11 recuperări și 8 pase decisive. Drept urmare, el a primit titlul de MVP, fiind ales totodată în echipa ideală a turneului.

Nu în ultimul rând, la U20 cea mai puternică grupare a campionatului este U-BT. Am și găzduit turneul, finala aducându-ne în față pe Știința București. Ne-am impus cu 88-77, iar MVP a fost desemnat Ștefan Grasu. Alături de Luca Colceag, Grasu s-a regăsit și în echipa ideală a turneului. Juniorii U20 au reprezentat clubul și în EYBL, având partide la Cluj-Napoca și în Slovacia.

Felicitări juniorilor și antrenorilor pentru rezultatele obținute!

Parteneri