imagine articol

Academia U-BT și-a îndeplinit obiectivul în sezonul 2020/2021

Cel mai dificil sezon competițional pe care l-a înfruntat vreodată sportul a ajuns la final în această vară. Tinerii baschetbaliști de la U-BT au încheiat la rândul lor competiția, odată cu meciurile care s-au desfășurat la Costinești. Acolo au avut loc turneele de minibaschet și campionatul național U12. A fost o provocare reală pentru toți participanții să se adapteze la o întrecere susținută în condițiile pandemiei de Sars COV-2. Chiar și așa, rezultatele Academiei U-BT sunt remarcabile.

Cu alte cuvinte, Academia U-BT a reprezentat România în premieră la Euroleague Next Generation Tournament. Acolo, elevii lui Milorad Perovic și Horia Pascu au înfruntat câteva dintre cele mai importante școli de baschet din Europa, cum ar fi Partizan Belgrad, Steaua Roșie, Maccabi Tel Aviv sau Lokomotiv Kuban Krasnodar. În schimb, în campionatul național, baschetbaliștii noștri nu au întâmpinat mari emoții și au cucerit medaliile de aur, iar mulți dintre componenți vor reprezenta în această vară România la diferite categorii de vârstă. 

La U16, formația pregătită de Mihai Racovițan a fost printre cele mai bune din campionat. Am debutat cu 10 victorii la rând și ne-am calificat la pas la turneul final de la Timișoara. Acolo, lucrurile nu au mers așa cum și-au dorit alb-negrii, care au suferit un duș rece chiar în jocul inaugural, cu CSS CSM Ploiești. În cele din urmă ne-am revenit, dar am pierdut în semifinale cu Leii București. Astfel, U-BT s-a luptat pentru bronz, pe care l-a cucerit în dauna celor de la CSS CSM Ploiești. În total, jucătorii lui Racovițan au înregistrat 12 succese și 2 eșecuri.

Tot cu o medalie de bronz ne mândrim și la categoria U15, unde am participat cu două echipe. U-BT 1 a fost pregătită de Mihai Popa și Sergiu Popa, în timp ce pe banca formației U-BT 2 a stat Simona Mușat. U-BT 1 a mers până în finala mică la turneul decisiv, trecând de ABC Laguna București cu 87-73. U-BT 1 a bifat 14 victorii și 2 înfrângeri, pe când U-BT 2 a înregistrat 4 victorii și 7 înfrângeri.

La U14, antrenorul Răzvan Cenean a preluat o generație nouă pe care a dus-o până la turneul final. Juniorii s-au omogenizat într-un mod uimitor, strângând, încă din luna martie, 6 succese. În aprilie, alb-negrii au câștigat alte trei partide, așa că s-au calificat la turneul final de la Sibiu. Eșecurile cu Dan Dacian și Laguna București au făcut ca U-BT să termine întrecerea pe locul cinci, dar cu poftă mare de performanță pentru sezonul viitor.

Și Flavius Lăpuște a avut provocarea să creioneze o formație capabilă să se lupte ceilalți adversari din campionat. După o lungă pauză cauzată de pandemie, copiii s-au întors dornici în sală și de abia au așteptat meciurile. La U13, U-BT a fost reprezentată de trei echipe, antrenate de Flavius Lăpuște, Mioara Iurian, Andrei Cosma și Simona Mușat. U-BT 1 a mers până la turneul final de la București, a câștigat în tot sezonul 8 partide și s-a clasat în cele din urmă pe 8. U-BT 2 s-a impus în trei meciuri, iar U-BT 3 nu a repurtat niciun rezultat pozitiv. De menționat faptul că U-BT 2 și U-BT 3 au fost echipe alcătuite din juniori mai mici decât oponenții lor, așa că viitorul lor este promițător.

Ultima medalie a venit în luna iulie, de la baschetbaliștii U12, pregătitiți de Mioara Iurian și Andrei Cosma. La campionatul național de la Costinești, U-BT a înscris trei echipe. Pe lângă cei doi antrenori menționați anterior, alături de copii s-a aflat și Simona Mușat. U-BT Alb a învins-o pe Alpha Team Sport în finala mică și a pus mâna pe medalii. În plus, copiii au disputat cu multă îndârjire meciurile de 3x3 și sunt gata să facă următorul pas la juniorat.

În fine, tot la Costinești au fost prezenți și cei mai tineri baschetbaliști ai Academiei U-BT. Două formații alb-negre au concurat la Costinești, fiind pregătite de Mioara Iurian și Răzvan Cenean. U-BT Alb a strâns un bilanț de 7 victorii și 2 înfrângeri, iar U-BT Negru a pierdut toate cele 8 jocuri. Chiar și așa, copiii au rămas cu o experiență benefică după meciurile de la malul Mării Negre. S-au distrat, au făcut sport în aer libert, s-au întâlnit cu juniori din toată țara și au învățat câteva dintre valorile sportului. 

Ca o concluzie, Academia U-BT și-a îndeplinit obiectivul pentru sezonul 2020/2021. Cel mai clar exemplu este faptul că mulți dintre juniorii crescuți de noi s-au regăsit cu succes în lotul echipei mari. Dragoș Lungu, David Lăpuște, Alexandru Pașca, Darius Coste sau Alexandru Turdean au debutat în Liga Națională. La rândul său, Modibo Diaby, un baschetbalist adus la U-BT încă de la vârsta de 15 ani, joacă în Liga Națională și a participat recent la Campionatul Mondial U19, alături de naționala din Mali. În fine, Tudor Șomăcescu, un sportiv care și-a petrecut o bună parte a junioratului la Cluj-Napoca, a făcut pasul spre Statele Unite ale Americii. Ne mândrim cu performanțele fiecărui tânăr care a îmbrăcat maioul alb-negru și vom continua cu același gând și în viitor. Ne dorim să creștem jucători de baschet, dar să formăm în paralel și caractere. 

Parteneri

BT
CompexitPrimaria Cluj NapocaAegon
Regina MariaBoschPeakVisit ClujIzvoarele CalimaniReco SportConsiglierifoundeverLeierBrother at your sidePMA InvestCardiofit