imagine articol

Thomson, globetrotter-ul

Cotidianul ProSport a publicat un amplu material despre baschetbalistul nostru, Rob Thomson, pe care il redam in intregime in cele ce urmeaza.

Baschetbalistul Rob Thomson de la "U" Mobitelco Cluj, cetatean american si rwandez, impreuna cu logodnica sa, Marsha Bowersox, au povestit pentru ProSport  despre viata lor de "expati", experientele traite in peste zece tari, fascinatia pentru viata traditionala din Romania, dar si planurile de viitor, care includ o nunta si o luna de miere in Zanzibar.

Pe numele complet Rob Stanley Thomson al IV-lea, acesta este jucator de baschet nascut in SUA, legitimat in prezent la vicecampioana "U" Mobitelco BT Cluj si component al nationalei Rwandei, cu care va juca in toamna, la Afrobasket, campionatul continental sub egida FIBA. Ati retinut tot, nu? Continuam! Impreuna cu logodnica sa, Marsha Bowersox, de asemenea americanca, locuieste in Romania din 2007, cu scurte intreruperi pentru petrecerea vacantelor in cele mai exotice locatii din Africa. S-au indragostit acum aproape cinci ani, nu doar unul de celalalt, ci si de fiecare tara in care au poposit ulterior.

Vis rwandez. "Ne-am cunoscut la nunta surorii lui Rob, cu care eu jucasem baschet. Ii stiam familia, eram amici. Eu am fost prima care a plecat in Rwanda, in 2006, iar Rob m-a intrebat daca nu este vreun job acolo si pentru el, fiind accidentat in acea perioada. Nu a trecut mult si a venit si el in Rwanda, a lucrat cu copiii la baschet, iar in trei luni a primit pasaport rwandez si a jucat pentru nationala tarii. Eu aveam un contract cu ambasada SUA si predam engleza la un liceu", povesteste Marsha, care initial a ajuns in Romania mai intai la Medias, alaturi de Rob.

Intre Namibia si Medias. In vara anului 2008, Marsha a primit un nou contract, in Namibia, pentru a preda la universitate. "Mi-a placut mult in Medias, dar nu am prea gasit de lucru. Lumea voia sa studieze limba engleza, dar nu aveam prea multi doritori, chiar daca orele erau ieftine. Am plecat in Namibia, iar Rob a venit si el in aprilie 2009", povesteste tanara.

Dupa o luna petrecuta in Namibia, pentru baschetbalistul de 29 de ani a urmat o noua participare la Afrobasket, nationala Rwandei ocupand locul 9, dar si o experienta de cateva luni in Franta, la clubul Pau Orthez. Rob nu a ramas la echipa la care a jucat si Ghita Muresan, plecand in Liban, la Beirut, unde a avut ghinionul sa se accidenteze.

E recuperator. Un adevarat globetrotter, Rob a jucat, pentru prima data in afara SUA, in Turcia, dar nu i-a placut si a plecat dupa doar zece zile. A urmat Ungaria, unde a evoluat la Debrecen, cu care a ajuns pana in finala campionatului. Drumurile sale baschetbalistice au continuat cu echipe din Italia, Grecia, Rwanda, SUA (Liga ABA), Congo, Angola, Liban, Franta si, in prezent, Romania. "Finala jucata in Ungaria, plus meciurile din cupele europene, dar si finala din Romania, carora li se adauga victorii pretioase la Afrobasket, impotriva unor echipe cu jucatori din NBA, ca Senegal sau Camerun, pot spune ca sunt cele mai bune performante ale mele. La Afrobasket, in 2009, am fost declarat cel mai bun recuperator al competitiei", povesteste Rob.

Au inotat cu rechinii! Din cand in cand trage cu ochiul la Marsha, care traieste in felul ei aceste amintiri. Si-a insotit iubitul cam peste tot, majoritatea amintirilor fiind comune. "In Africa au fost niste locuri si momente speciale. Am cunoscut oameni extraordinari, care stiau ce inseamna saracia, bucurandu-se pentru orice. Ne-am implicat in multe activitati comunitare. Rwanda ne-a dat multe noua si am dorit sa dam si noi ceva inapoi", povestesc cei doi indragostiti. Rob si Marsha au profitat de fiecare perioada libera pentru a vizita parcurile nationale din Namibia, Rwanda si Africa de Sud, unde au fost fascinati de gorilele de munte, inotul alaturi de rechini sau felinele aflate la doar cativa metri distanta.

Pokerul, gatitul si vioara... In Cluj, viata lor se imparte intre joburi si pasiuni. Rob cu baschetul si, in timpul liber, jocul de poker, schiatul, lectura si gatitul, iar Marsha, cu mult mai multe. "Sunt consultant international de taxe, ma refer la americanii care lucreaza peste hotare si care trebuie sa achite taxe in SUA, sunt contabil autorizat, dar predau si limba engleza", spune ea despre joburile sale. La capitolul hobby-uri se inscriu pictura, fotografia, cantatul la vioara, dar si cate un meci de baschet cu fostele jucatoare de la Universitatea Cluj. Calatoriile nu raman insa pe ultimul loc.

Ce Louis Vuitton?! Discutia ajunge inevitabil la viitor. Marsha este o tipa organizata, zambeste, dar stie exact cum trebuie sa stea lucrurile. "Trebuie sa vina titlul la Cluj, apoi sa facem nunta si luna de miere, iar apoi vom vedea". Rob e total de acord. Si-au anuntat logodna de Craciun in fata familiei, iar nunta este programata pentru data de 25 iunie. "Va avea loc in Pennsylvania, la Hidden Valey Resort, o statiune de schi. Am ales si data, am ales rochia de mireasa, dar nu dau amanunte. Vom avea cam 150-160 de invitati, printre care sper sa se numere si cativa din Romania", explica Marsha privind in gol...

Nu aduce deloc cu tinerele blonde bastinase, multe ahtiate dupa o relatie cu un fotbalist sau cu o "strategie" clara de a ajunge in Playboy. Rade cand este intrebata daca are vreo geanta Louis Vuitton. "Nu, nici nu-mi doresc. Nu vreau sa comentez ce fac alte fete din Romania. Personal, cred ca fiecare are filozofia sa de viata. Cred ca o femeie este atractiva daca are o profesie, o viata a sa, hobby-uri. Doar sa iti urmezi barbatul nu mi se pare deloc atractiv". Viitorul ei sot a fost urmat cam peste tot de ea, in lumea baschetului, dar au format o echipa greu de invins in viata.

Sursa text si foto: ProSport

Parteneri