imagine articol

Start în noul sezon al BKT EuroCup! U-Banca Transilvania joacă acasă cu Cedevita Olimpija Ljubljana

U-Banca Transilvania își începe participarea în noul sezon al BKT EuroCup. La Cluj-Napoca sosește Cedevita Olimpija Ljubljana. Meciul este programat miercuri, 25 septembrie, la BTarena. Fluierul de start se va da la ora 19:00, iar biletele pot fi achiziționate din Fan Zone. Totodată, confruntarea va fi transmisă în direct la Prima Sport 2. 

După o lună și jumătate de pregătire, baschetbaliștii lui Mihai Silvășan au parte de prima partidă oficială. În presezon, gruparea clujeană a disputat jocuri de verificare atât în țară, cât și în străinătate. Mai exact, Richard și compania au jucat în 7 meciuri amicale, reușind să câștige 5 dintre acestea. Cu alte cuvinte, ardelenii au învins pe CSM Corona Brașov, CSM Constanța, Igokea Aleksandrovac, CSM CSU Oradea și BC Dubai. În schimb, am pierdut cu Dinamo Sassari și Beșiktaș Istanbul.

La aproape doi ani distanță de la ultima întâlnire, Cedevita Olimpija Ljubljana revine la Cluj-Napoca în BKT EuroCup. În sezonul 2022-2023, cele două formații s-au înfruntat tur-retur, astfel că favoriții noștri au câștigat acasă cu 94-76, iar în deplasare cu 88-80. Loturile ambelor echipe au suferit modificări, întrucât doar Patrick Richard și Karel Guzman evoluau la U-Banca Transilvania și la acea vreme. De partea cealaltă, în efectivul Cedevitei se regăseau Rok Radović și Lovro Gnjidić. În plus, Cedevita și-a schimbat antrenorul, numindu-l ca principal pe muntenegreanul Zvezdan Mitrović, fostul tehnican al celor de la Galatasaray Istanbul.

Spre deosebire de U-Banca Transilvania, Cedevita Olimpija Ljubljana a jucat o primă partidă oficială, în Liga Adriatică. Trupa din capitala Sloveniei a pierdut în fața celor de la FMP Belgrad cu scorul de 75-62. Startul confruntării a fost unul echilibrat, apoi slovenii nu s-au regăsit în sferturile 2 și 3. Drept dovadă, cu excepția lui Robinson și Blažič, niciun alt jucător al Cedevitei nu a marcat cel puțin 10 puncte. 

Așadar, cu siguranță Cedevita va încerca să ne facă viața grea și să debuteze cu dreptul în BKT EuroCup. De evidențiat faptul că va fi un meci special pentru Sasu Salin, transferat în vară la U-Banca Transilvania. Finlandezul a evoluat la Olimpija în perioada 2010-2015, reușind să câștige de trei ori Cupa Sloveniei. 

Branko Ćuić, director executiv U-Banca Transilvania

Pe plan național, obiectivele noastre nu s-au schimbat. Vrem să câștigăm toate trofeele puse în joc, Cupa României și campionatul. Ne aflăm în fața celui de-al treilea sezon în BKT EuroCup, unde am ridicat puțin ștacheta. Încercăm de fiecare dată să ajungem și mai sus. Ne dorim să intrăm în Play-Off și apoi vom vedea. În EuroCup se anunță o competiție tare, sunt echipe valoroase. Ne vom lupta cu formații precum Valencia, care are un buget de peste 20 de milioane de euro. Va fi foarte interesant atât pentru fani, cât și pentru noi. Noi credem că am făcut o echipă competitivă, care se poate lupta cu oricine. Trebuie să demonstrăm însă acest lucru. De abia așteptăm să începem! Trebuie să le mulțumim sponsorilor, în special Băncii Transilvania, precum și autorităților locale. Fără sprijinul lor, nimic nu ar fi fost posibil. Perioada de transferuri s-a încheiat pentru noi. Credem că echipa este una valoroasă, suntem mulțumiți. Încă o dată, nu e ușor să aduci jucători valoroși în România. Totuși, e mai simplu decât în trecut, deoarece am transmis o imagine pozitivă. La acest aspect au contribuit mult și suporterii, așa că vreau să le mulțumesc. Se știe că e ceva special să joci aici, prin prisma atmosferei din sală. Bugetul pentru jucători a crescut cu 8% față de anul trecut. Cum am spus și înainte, bugetul te ajută cu siguranță să aduci jucători, dar nu e atât de simplu precum crede lumea. Nu e ca în Euroleague Fantasy, unde alegi și transferi pe oricine. În EuroCup suntem departe de bugetul formațiilor de top. În România avem cel mai mare buget, dar într-un fel consider că se vorbește prea mult despre acest lucru, deoarece umbrește munca intensă depusă de către toată lumea. Punem mult suflet în tot ceea ce facem, la antrenamente, în management. Lucrăm intens să transmitem o imagine pozitivă. În plus, știm cu toții că nu bugetul joacă pe teren. Visăm departe, dar capul și picioarele trebuie să le ținem pe pământ. Euroliga este foarte departe. Noi încercăm de fiecare dată să ridicăm nivelul. Ați văzut că în Euroligă există un plafon salarial, deoarece se cheltuie enorm de mult. Singura cale de a ajunge acolo este să câștigi EuroCup. Strategia noastră este aceea de a rămâne un club respectat în Europa. 

Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania

Pot spune că sunt mulțumit de cum am arătat și cum ne-am pregătit în presezon. Văd potențial în această echipă și multă dorință. Evident, am întâmpinat anumite probleme cu accidentările, la fel ca toată lumea. Sunt probleme normale, nu mă plâng absolut deloc și sunt fericit de felul cum au decurs lucrurile în presezon. Este mult de muncă, nu suntem în cea mai bună formă posibilă. Mai avem mult de muncit la relațiile dintre jucători și la ceea ce înseamnă baschetul pe care vrem să îl etalăm. Dorința este acolo și avem o fundație solidă. Jucăm cu o echipă competitivă, care an de an se luptă pentru primele 4 locuri în Liga Adriatică. Sunt o formație atletică, joacă bine pe tranziție. Așa cum v-am obișnuit, ne vom lupta să câștigăm. Nu putem să ne gândim la altceva, indiferent cu cine jucăm. Vom pregăti meciul în așa fel pentru a ne da șanse să câștigăm. Nu iese întotdeauna, așa e în sport, dar mentalitatea potrivită trebuie să fie acolo. A revenit D.J. Seeley, va fi în lot mâine. Karel Guzman și Tudor Șomăcescu nu sunt încă refăcuți. Vrem să jucăm un baschet mai rapid, iar prin felul cum am construit lotul putem practica un baschet în viteză. Nu vom lăsa acest lucru să influenteze calitatea deciziilor luate, trebuie să învățăm să jucăm în viteză și să fim eficienți. Până la urma, eficiența îți aduce victorii. Consider că avem o rotație care să ne permită acest lucru, deci așteptăm să vedem la ce nivel vom fi față de celelalte formații din EuroCup. Legat de naturalizarea lui Hankins, știu că s-au făcut anumiți pași în acea direcție. Șomăcescu și Guzman nu sunt accidentați grav, îi așteptăm în următoarele săptămâni. Nu știu cum va fi în campionat, nu am jucat nicio partidă oficială în Liga Națională. Aș fi naiv să îmi dau cu părerea acum, dar cred că va fi un campionat mai echilibrat decât în sezonul precedent. 

Patrick Richard, căpitan U-Banca Transilvania

Suntem entuziasmați să începem, mai ales că vom juca acasă. Avem aceleași obiective în toate competițiile. Vrem să continuăm să progresăm, să fim tot mai mulți. Știm că trebuie să muncim, având o echipă nouă. Nu aș spune că am neapărat emoții, dar sunt încântat că încep meciurile. Luăm fiecare partidă pe rând, de aici începe distracția. E prima partidă care contează cu adevărat, jucătorii noi s-au acomodat. Se știe că avem ambiții pe măsură, dar încercăm să îi obișnuim și pe cei noi cu tot ce se întâmplă la Cluj-Napoca.

HAIDE "U"
1

Parteneri