imagine articol

Justin Gray, noul jucător al U-Banca Transilvania

Justin Gray este fundaș, are 1,91 metri înălțime și 88 de kilograme și este născut în 31 martie 1984 în Statele Unite ale Americii, în Raleigh, Carolina de Nord. 

Primii ani de liceu i-a petrecut la West Charlotte High School, iar în ultimul an s-a mutat în statul Virginia, la Oak Hill Academy, o școală de de baschet care a dat nume mari ale baschetului american, precum Kevin Durant sau Carmelo Anthony, cu ultimul fiind chiar coechipier.

A avut un an excelent la prestigioasa academie americană, cu 16.4 puncte, 5.4 pase decisive și 2.6 intercepții pe meci, fiind vânat de multe colegii puternice. A ales să joace la Wake Forest University în Athlantic Coast Conference (AAC), unde a avut un an de debut în NCAA foarte productiv, cu 12.7 puncte pe meci, 3.6 recuperări și 3,5 pase decisive în medie pe meci.

Următoarele trei sezoane pentru Wake Forest au fost la fel de prolifice, Justin Gray atragând atenția multor specialiști din domeniu, fiind de altfel recompensat cu mai multe titluri. 

În vara anului 2004, la finalul celui de-al doilea an de colegiu, a fost selecționat între ultimii 25 de jucători din care urmau să fie aleși cei 12 care să formeze echipa națională Under 20 a Statelor Unite ale Americii și a reușit să prindă lotul final. Ba mai mult, a jucat ca titular în toate meciurile Turneului Final FIBA Americas, fiind al doilea marcator al echipei (14,3 ppg) și cel mai prolific aruncător de la distanță al americanilor, dar și printre cei mai buni pasatori. A câștigat medaliile de aur FIBA Americas, cu un bilanț de 5-0.

De asemenea, în vara anului 2005 a fost în lotul SUA Under 21, care a ocupat locul 5 la Campionatul Mondial Under 21 din Argentina. A fost coechipier cu o mai veche cunoștință  a clubului nostru, Terrence Roberts, dar și cu alți jucători cunoscuți din baschetul american, precum Rajon Rondo sau Rudy Gay. A fost, din nou, al doilea marcator al echipei, cu 11.4 ppg.

În ultimul an de colegiu s-a remarcat din nou, fiind în topurile conferinței AAC (al 4-lea la ppg cu 18.2, al 5-lea la pase decisive cu 4.27, al 5-lea la procentajul aruncărilor libere cu 83.4, al doilea la aruncări de la distanță cu 2,88 reușite pe meci, al patrulea la procentajul aruncărilor de trei puncte cu 36.1). 

De remarcat că în primii trei ani de colegiu a fost coleg de echipă și de cameră cu Chris Paul, un alt nume important al NBA, alături de care a câștigat medalia de aur la FIBA Americas. De altfel, cei doi au fost un cuplu letal pe parchet, fiind remarcați de toate publicațiile importante de profil din SUA. Justin Gray a terminat colegiul Wake Forest cu o diplomă în comunicare. 

Și-a început cariera profesionistă în Europa, acesta fiind al 12-lea său sezon. A jucat până acum în Belgia, la Verviers Pepinster (2006-2007) și Belfius Mons-Hainaut (2007-2008), în Cehia, la ČEZ Nymburk (2008-2009), în Polonia la Turów Zgorzelec (2009-2010). 

În sezonul 2010-2011 a evoluat în trei țări, în Grecia, la PAOK, în Ucraina, la Donetsk și în perioada verii în China, pentru Guangzhou.

Sezonul următor l-a petrecut în Germania, la Skyliners Frankfurt și în Grecia, la Kavala. 

În 2012-2013 a jucat în Franța, pentru Poitiers, dar și în Turcia, la Pertevniyal Istambul. 

Și sezonul 2014-2015 l-a găsit pe Justin Gray în două țări, în Liban la Homenetmen Beirut și în Bulgaria, la Rilski. 

Sezonul următor l-a început în Cipru, la Apollon Limasson și l-a încheiat în Belarus, la Tsmoki Minsk, echipă la care a jucat până în prezent.

Pe lângă aurul de la Under 20 cu naționala SUA, Justin Gray mai are în palmares o Cupă a Cehiei cu ČEZ Nymburk și un titlu de vicecampion în Belarus, cu Tsmoki, în 2015-2016, fiind MVP-ul finalei. În sezonul recent încheiat, Gray a devenit campion al Belarusului. Cu echipa din Minsk, Gray a evoluat în Liga VTB, Basketball Champions League și în FIBA Europe Cup. Americanul a mai jucat pe plan continental trei sezoane în EuroCup, cu ČEZ Nymburk, Turów Zgorzelec și PAOK Salonic.

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

Thumbnail

”Justin Gray este noul jucător al echipei noastre, este un baschetbalist cu experiență, cu mulți ani jucați în echipe bune din Europa, în ligi puternice. Profilul său se apropie mult de cel al lui a Rašić, este un jucător inteligent și un shooter foarte bun. Sper să fie ceea ce ne dorim cu toții, să ne ajute în îndeplinirea obiectivelor, primul dintre ele fiind calificarea în grupele Basketball Champions League. În această fază, el a semnat cu noi pâna in decembrie, când sperăm să reintre Rašić în programul normal al echipei. În decembrie, vom vedea dacă îi vom prelungi sau nu contractul lui Gray”. 

Gray va ajunge în România la începutul săptămânii viitoare și se va alătura colegilor săi în cantonamentul din Cheile Grădiștei.

Parteneri