imagine articol

Înfrângere și în meciul 4, semifinala revine la Cluj-Napoca

U-Banca Transilvania a disputat duminică jocul cu numărul 4 din seria semifinală cu Steaua CSM EximBank București, partida disputându-se la Sala Regimentului de Gardă. Scorul general al semifinalei era, înaintea acestui meci, 2-1 în favoarea jucătorilor lui Mihai Silvășan, fiecare dintre echipe câștigând întâlnirile de pe teren propriu. 

Echipa noastră a arătat încă din debutul jocului că nu se simte bine în micuța sală bucureșteană, U-Banca Transilvania ratând cinci din primele șase aruncări, astfel că în minutul 4 Steaua conducea deja cu 8-2. Jocul a curs la fel în următoarele trei minute, baschetbaliștii lui Mihai Silvășan ținând parcă cu dinții de procentajul rușinos de 20% la aruncări, astfel că, în momentul în care s-a ajuns la două aruncări înscrise din 11 încercări, s-a cerut timp de odihnă (15-4, min. 6).

Chinuiala ofensivă a continuat și după ședință, militarii mărșăluind în continuare pe teren. U-Banca Transilvania a reușit până la pauză să înscrie doar de la linia de libere, prin Drungilas și Miha Lapornik. Scorul deja căpăta proporții în primele zece minute: 22-9.

Haosul din jocul nostru a continuat să se manifeste și după pauză, elementul de noutate fiind agresivitatea în apărare, însă una prost gestionată și cu rezultat direct în faulturi comise de baschetbaliștii noștri. Mihai Silvășan a mai făcut o încercare de a echilibra echipa, solicitând timp de odihnă după doar două minute scurse din secvență (26-9). 

U-Banca Transilvania a schimbat registrul și a renunțat la a ataca coșul pe pivoți, pătrunderile directe spre inel ale lui Kromah și Watson destabilizând defensiva gazdelor. Jukka Toijala a cerut imediat timp de odihnă (28-13, min 14). Calnicenco și Kromah au adus ceva energie în joc, recuperările ofensive dând suficiente șanse suplimentare de a înscrie, în ciuda procentajului mizerabil la aruncări. 

O triplă a lui Runkauskas, urmată de o intercepție fructificată de Flowers au anulat toată revenirea echipei noastre, ultimele patru minute ale secvenței fiind abordate de la o diferență consistentă (36-20). Kromah a fost singurul jucător care s-a împotrivit activ cursului jocului, cele cinci puncte puse de el consecutiv în coșul stelist forțând un timp de odihnă solicitat de tehnicianul bucureștenilor (39-25, min. 18). Kuti Nandor a dres busuiocul în ultima secundă a primei reprize cu o triplă, aducând deficitul la cote digerabile: 41-30. 

Procentajul mizerabil al aruncărilor din primul sfert a fost cât de cât dres în al doilea mai ales de Kromah, astfel că la pauză echipa noastră se prezenta cu un modest 36% (11/30) la aruncările din acțiune. Ca și în meciul de vineri, Steaua a dominat sub panouri (25-17), spre deosebire de meciurile de la Cluj-Napoca. 

Repriza secundă a debutat cu trei atacuri succesive încheiate cu puncte pentru U-Banca Transilvania, marcate de Rasic și Watson, astfel că diferența era deja una recuperabilă (41-35, min. 22). Sakic a înscris primele sale puncte în următoarea perioadă, însă Fraseniuc a fost la fel de productiv la celălalt capăt al terenului, astfel că diferența s-a păstrat în zona a două-trei posesii (48-41, min. 24). 

U-Banca Transilvania a schimbat, din nou, strategia, începând să arunce cu mai mare insistență de dincolo de semicerc. Lucrurile au început să se lege și, pe rând, Rasic, Sakic și Lapornik au înscris, aducând echipa noastră la o singură posesie în spatele Stelei (53-50, min. 27, time-out Steaua). 

La reluare, Miha Lapornik a adus egalarea prin același procedeu, jocul fiind relansat după 20 de minute de dominare acerbă a gazdelor. Kromah a mai bifat o triplă, la fel a făcut și Flowers, dar Steaua a stat în față grație celor șase vizite la linia de libere, din care a produs patru puncte (60-56, min. 29). În ultimul minut al secvenței, Sakic și Kromah au ajuns, la rândul lor, la linia de pedeapsă și Drungilas a egalat cu 30 de secunde rămase până la ultima pauză. Doar Runkauskas a mai punctat în acest interval, ultimul sfert fiind abordat de echipa noastră cu un deficit minim: 62-60.

Steaua a pornit în sfertul decisiv cu o apărare foarte agresivă și eficientă, însă și apărarea noastră și-a făcut treaba și a închis în câteva rânduri drumul spre coș al gazdelor. Drungilas a egalat din nou în minutul 33 (64-64), iar Rasic a readus echipa noastră în avantaj peste un minut, la capătul unei faze de atac cursive (66-67). Lapornik a continuat să ucidă de la distanță, însă Runkauskas a profitat de patru libere primite după un dublu fault al echipei noastre și a readus militarii în avantaj (72-70, min. 35). Câteva decizii proaste în atac de partea noastră, amplificate de o triplă a stelistului Luka Lapornik au forțat banca noastră să ceară timp de odihnă (79-72, min. 37). 

Ambele echipe au ridicat nivelul intensității în apărare, de aici rezultând multe faulturi și, implicit, vizite la linia de pedeapsă. Din păcate, Kromah și Barro au ratat trei din patru astfel de execuții, iar Steaua aborda ultimele două minute cu 5 puncte avans (81-76). 

Watson a înscris pe pătrundere, Flowers a recuperat ofensiv și a înscris la rândul său, păstrând intact avantajul. O serie de decizii neinspirate ale baschetbaliștilor noștri ne-au privat de un final de meci fericit, astfel că seria se întoarce la Cluj-Napoca re-echilibrată, 2-2. 

Meciul decisiv se va disputa miercuri, la Sala Polivalentă, ora disputării urmând să fie stabilită ulterior. 

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

Thumbnail

”A fost un meci foarte disputat, dar pe care l-am început foarte-foarte prost! Nu am intrat deloc bine în meci, așa cum am făcut-o în celelalte trei întâlniri din serie, în care am arătat dorință... Astăzi nu am fost pregătiți să jucăm cu sută la sută din potențialul nostru, ne-au condus cu aproape 20 de puncte încă de la început. Ne-am schimbat atitudinea începând cu finalul sfertului secund și după pauză, am reușit să conducem în câteva rânduri, însă pe final Steaua a fost mai stăpână pe joc și nu am reușit să învingem. 
Este 2-2, parcă trăim un deja-vu cu seria de anul trecut cu Oradea. Știam că nu e gata după meciurile de la Cluj, nu am reușit să câștigăm niciun meci în deplasare, de altfel tot sezonul am avut probleme în deplasare, nu am putut închide seria la București. Urmează un meci decisiv, de care pe care, așteptăm ca suporterii să vină în număr cât mai mare și să ne susțină, noi vom da tot ce avem mai bun și sper că vom reuși să ne calificăm!”

Steaua CSM EximBank - U-Banca Transilvania 86-78 (22-9, 19-21, 21-30, 24-18)

Parteneri

BT
CompexitPrimaria Cluj NapocaAegon
Regina MariaBoschKineticPeakVisit Cluj