imagine articol

Înfrângere cu Steaua după un meci maraton, cu două reprize de prelungiri

U-Banca Transilvania a întâlnit Steaua CSM EximBank București în prima etapă a returului Fazei Top 6, în Sala Sporturilor ”Horia Demian”. Cele două echipe s-au întâlnit de trei ori până acum în acest sezon, fiecare profitând de avantajul terenului propriu. 

Prima întâlnire a avut loc în etapa a 8-a, bucureștenii impunându-se pe teren propriu cu 89-75, în timp ce returul a fost adjudecat de U-Banca Transilvania cu 84-68. Jocul din turul fazei Top 6, disputat în urmă cu două săptămâni, a fost câștigat de militari în Sala Regimentului de Gardă, scor 84-74.

Steaua a început cu temă clară - mingea la pivoți, fie prin angajare directă, fie prin pick and roll. Cei doi oameni mari ai oaspeților, Falker și Zekovic, au marcat primele 13 puncte ale echipei lor. În acest timp, jocul echipei noastre a încercat să producă puncte de la distanță, însă doar Kuti a nimerit ținta în primele cinci minute. 

Când Marius Runkauskas a conectat de două ori de dincolo de semicerc și scorul a căpătat proporții, Mihai Silvășan a reacționat imediat, cerând timp de odihnă (5-16, min. 6).

Chiar dacă nu a mai mers pe pivot, Steaua a continuat să înscrie, capitol la care U-Banca Transilvania nu a excelat. Drungilas a adus ultimele puncte ale primei secvențe și a închis un sfert cu multe zone arse în defensiva echipei noastre (21-32).

Steaua a continuat să înscrie cu lejeritate și în debutul sfertului secund, diferența ajungând rapid la 21 puncte (21-42, min. 12), după două ”triple” consecutive ale lui Runkauskas. 

Au urmat două minute sărace în baschet de ambele părți, stopate de un timp de odihnă solicitat de banca oaspete (23-42, min. 14). Rasic a înscris de după semicerc, Drungilas a pus la rândul său trei puncte după un coș cu fault și a micșorat deficitul, profitând de seceta de peste trei minute din atac a bucureștenilor. 

Runkauskas a deblocat tabela în dreptul echipei sale înscriind a cincea și a șasea sa aruncare de trei puncte în min. 16 și Flowers l-a imitat la atacul următor, U-Banca Transilvania încasând 51 de puncte în mai puțin de 17 minute de joc. 

Diferența a fost readusă la 20 de puncte de două libere transformate de Watson și Steaua a cerut timp de odihnă (31-51, min. 18). Nu s-a schimbat mare lucru până la pauză, echipa din capitală având un avantaj consistent la intrarea la vestiare, 35-53.

Diferențele ucigătoare ale procentajelor celor două echipe edificau cât se poate de clar situația din teren: 75%-53% la aruncările din semicerc în favoarea Stelei, 64%-36% de la distanță. Mingea plimbată rapid de bucureșteni, care au găsit mereu extra-pasa spre omul liber (15 pase decisive), a părut să găsească apărarea noastră tot timpul pe călcâie sau în spatele blocajului. 

Marius Runkauskas a fost omul primei jumătăți de meci, lituanianul adunând 18 puncte, toate din aruncări de la mare și foarte mare distanță. De partea cealaltă, tot atâtea puncte au înscris cei mai buni marcatori ai noștri, Rasic și Drungilas, fiecare câte 9 puncte. 

Watson și Barro au decupat patru puncte din avantajul oaspeților în primele 30 de secunde ale actului al treilea, Kuti a fructificat la rândul său o intercepție, însă Runkauskas a continuat recitalul său de dincolo de semicerc cu a șaptea reușită.

Rasic nu s-a lăsat mai prejos și a conectat și el de la distanță, Barro a profitat de un antisportiv și a completat cu două puncte, diferența ajungând la 12 puncte la jumătatea sfertului, 46-58. 

Steaua și-a refăcut zestrea de la linia de pedeapsă, Baciu și Lapornik fructificând vizitele. Barro a continuat ”jocul pe pedepse” și a punctat la rândul său din aruncări libere și Lapornik a adus U-Banca Transilvania mai aproape ca niciodată în ultimele 15 minute cu o aruncare de trei puncte (51-62, min. 17). Drungilas a coborât ecartul sub zece puncte după două vizite sub panou și Jukka Toijala a cerut timp de odihnă (55-64, min. 18). 

Baschetbaliștii noștri au crescut intensitatea jocului, impulsionați și de publicul care a simțit momentul prielnic și ultimul sfert a fost abordat cu zece puncte deficit (56-66).

Miha Lapornik a deschis cum nu se putea mai bine ultima secvență cu o aruncare de trei puncte, Zeigler a completat cu un stop-șut și meciul era relansat (61-66, min. 32). Watson a anulat o triplă a lui Zekovic prin același procedeu și ultimele cinci minute găseau cele două echipe despărțite tot de cinci puncte (64-69). 

O combinație Rasic - Barro a adus două puncte, însă Lukka Lapornik le-a neutralizat de la linia de pedeapsă. Pe măsură ce se apropia finalul jocului, acesta a devenit tot mai fragmentat, Mihai Silvășan fiind primul care a pornit sarabanda timpilor de odihnă din ultimele minute (66-71, min. 37). 

Sakic și-a înscris primele puncte de la linia de libere, însă Falker a fructificat la atacul următor o pasă de la Taylor și diferența era aceași. Rasic a înscris la atacul următor, iar Barro a blocat un lay-up al micuțului Taylor, însă Runkauskas a mai scos un treiar din mânecă și a mărit avantajul echipei sale la șase puncte, cu 80 de secunde rămase de joc (70-76). 

Watson a fructificat doar una din cele trei libere primite după un fault urmat de un tehnic, Sakic a vizitat și el linia de pedeapsă și a bifat ambele șanse, dar tot erau trei puncte de recuperat în 70 de secunde. Watson a sprintat în vopseaua bucureștenilor și a pus mingea în coș, aceștia cerând timp de odihnă cu 24 de secunde rămase de joc (75-76).

Taylor a ajuns la linia de libere după șapte secunde scurse și a înscris o liberă din două aruncări. Ousmane Barro a fost, la rândul său, faultat cu două secunde rămase pe tabelă și un deficit tot de două puncte. Senegalezul și-a păstrat cumpătul și a egalat, bucureștenii solicitând timp de odihnă pentru a desena o schemă în ultimele două secunde de joc (77-77). 

Kuti a fost protagonistul ultimei faze, blocând un lay-up ca și finalizat al lui Runkauskas și meciul a intrat în prelungiri. 

Fundașii Watson și Taylor au pus câte două puncte în primul minut al prelungirilor, Falker a fost imprecis de la linia de libere, însă Miha Lapornik și Watson au ratat la rândul lor șansa de a aduce echipa pentru prima dată la conducere. 

Zekovic a găsit ținta de dincolo de semicerc, Sakic a înscris două aruncări de pedeapsă, însă Negoițescu a pus și el o triplă și Mihai Silvășan a cerut timp de odihnă (81-85, min. 44). Rasic a împărțit două libere, însă apărarea noastră a oprit șutul lui Taylor și i-a dat șansa lui Barro să puncteze, însă pivotul nostru a ales să paseze, mingea fiind interceptată. 

Cu doar 27 de secunde rămase de jucat, Watson a pornit din nou în expediție sub panoul steliștilor și a descoperit o aruncare câștigătoare, cu tot cu faultul lui Lukka Lapornik. Fundașul nostru a egalat de la linia de libere și a fost timpul pentru o nouă pauză, cerută de bucureșteni (85-85). 

Echipa noastră a ales să nu faulteze și Kuti l-a căpăcit din nou pe Runkauskas, Negoițescu ratând la rândul său. Kuti a mai aruncat o dată de la mare distanță, însă mingea nu a găsit ținta și a mai fost nevoie de o repriză suplimentară. 

Sakic a adus primul punct din repriza a șasea de la linia de libere, Falker replicând cu un cârlig. Tot Sakic a profitat de alte două aruncări libere și a dus echipa noastră în avantaj (88-87, min. 47). Conducerea pe tabelă a mai fost o dată alternată de Zekovic, respectiv Sakic, iar Runkauskas a mai găsit o aruncare miraculoasă de trei puncte de la mare distanță, a noua!

Watson a fost trimis la linia de libere cu trei încercări, din care a fructificat două și a egalat din nou scorul (92-92, min. 48). Negoițescu a pus două libere în contul bucureștenilor, Zekovic a mai pus trei de dincolo de semicerc și oaspeții s-au desprins la cinci puncte, cu 15 secunde rămase de joc (92-97), Mihai Silvășan cerând imediat timp de odihnă.

Schema desenată de tehnicianul echipei noastre a reușit, Watson înscriind două puncte, însă mai erau doar zece secunde și Steaua avea posesie în terenul nostru, după ce a solicitat ultimul lor timp de odihnă (94-97). Zekovic a fost faultat rapid, a înscris ambele libere și a închis meciul, un adevărat maraton baschetbalistic. 

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

”Două reprize total opuse, în prima chiar nu ne-am ridicat la nivelul acestui joc, am luat 53 de puncte în două sferturi, mult prea mult pentru o echipă cu pretenții. Ei au venit axați să câștige, și-au făcut treaba. Ne-am luptat bine să revenim în repriza a doua, însă cu o echipă valoroasă e greu să câștigi când ai -20 la pauză. Un meci frumos pentru public, cu de toate, însă din păcate nu putem lega două meciuri bune la rând, aceasta este problema, chiar mă îngrijorează. Însă trebuie să mergem mai departe, ne gândim la meciul cu Timișoara, dar, bineînțeles, vom analiza ce s-a întâmplat în acest meci, mai ales în prima repriză. Când iei 53 de puncte, evident că apărarea a scârțâit, vom vedea din ce motive - tactice, de intensitate, de concentrare...” 

U-Banca Transilvania - Steaua CSM EximBank 94-99 (21-32, 14-21, 21-13, 21-11, 8-8, 9-14)

Parteneri