imagine articol

Duško Vujošević: „Cred că sportul este mai puternic decât COVID-19”

În martie, U-Banca Transilvania se afla cu motoarele turate la maximum. Proaspăt câștigători ai Cupei României, baschetbaliștii conduși de Duško Vujošević și Mihai Silvășan își făceau calcule să atace în forță Play-Off-ul. Pandemia de coronavirus a blocat însă orice activitate sportivă. La cinci luni distanță de la ultima confruntare oficială disputată pe parchet, baschetbaliștii clujeni s-au întors la treabă. La rândul său, Duško Vujošević a revenit din Serbia și coordonează pregătirea sportivilor săi. Tehnicianul se declară satisfăcut de felul cum se descurcă jucătorii la antrenamente. În plus, Vujošević vorbește despre efectele pe care pandemia le are asupra baschetului, într-un interviu acordat site-ului nostru.

Cum au trecut lunile de pandemie pentru dumneavoastră?

Această perioadă m-a afectat în mod direct. Eu sunt într-o grupă de risc, din cauza problemelor mele cu diabetul și cu rinichii. Am stat mult în casă, nu m-am plimbat nicăieri. În primă instanță am locuit la Cluj-Napoca, apoi am plecat la Belgrad. A fost dificil să mă deplasez, luând în calcul desele schimbări de reguli. Este o nouă realitate, trebuie să fim responsabili și să sperăm că va apărea un vaccin. Împreună putem trece peste acest moment.

Cum evaluați felul în care pandemia a afectat sportul?

În primul rând, eu cred că sportul este mai puternic decât COVID 19. Sportul este o parte a vieții care a fost afectată de virus. Sportul depinde de public, de călătorii. În momentul de față, fanii nu au voie în sală. Cu siguranță nimic nu va fi la fel. De asemenea, sponsorii și firmele mari sunt afectate în toată lumea. Acest lucru poate fi văzut în orice ramură. Călătoriile se realizează cu dificultate, dar cred că cei inteligenți își vor arăta acum capacitatea, prin felul cum se vor adapta. Când vine vorba despre baschet, aici sunt mulți oameni inteligenți care vor găsi soluții.

Cum vedeți reluarea întrecerilor baschetbalistice?

Va fi foarte greu. Situația aceasta poate fi comparată cu momentul în care jucătorii mergeau în armată. Atunci, după armată, știau exact la ce se întorc. Acum nu știam cum va fi totul. Omul este făcut să supraviețuiască. Noi adaptăm totul, începând de la fiecare antrenament. Trebuie să fim pregătiți de competiție, indiferent când vor începe partidele.

La începutul verii s-a încercat, în Serbia, organizarea a diverse evenimente sportive cu public. Din păcate, ele au ieșit prost. Cum evaluați această situație?

Dacă ați văzut evenimentele sportive din Serbia cu public, atunci ați văzut tot. V-ați dat seama de situația de acolo.

Cum ați conceput programul echipei, luând în calcul numeroase incertitudini legate de reluarea competițiilor?

Prima problemă pe care o întâmpinăm este legată de faptul că nu avem tot lotul la dispoziție. Doi dintre jucătorii noștri se află în izolare. Prima mea dorință este să am toți jucătorii la antrenament și apoi va fi mai bine. Se tot modifică data de început a competițiilor, însă ne adaptăm zilnic. Sunt multe lucruri pe care nu le-am mai întâlnit. Sunt probleme și cu desfășurarea meciurilor amicale, precum și cu legislația din diferite țări. Nu putem să ne stabilim 100% partidele amicale. Toți suntem în aceeași situație și încercăm să găsim cele mai bune variante.

Cum au reacționat jucătorii la efort?

Jucătorii sunt conștienți că situația este una extremă. Toți se comportă cu seriozitate. Avem preparatorul fizic alături de noi și sunt mulțumit de cum s-au pregătit până acum.

Cum ați construit actuala echipă?

Echipa noastră este construită în conformitate cu bugetul și cu ambițiile noastre. Am gândit o formație puternică, dar pe care nu am construit-o încă. Doar am alcătuit-o și acum suntem în procesul de a construi un joc cât mai bun.

Cum va arăta baschetul de acum înainte?

Am început puțin să urmăresc meciurile din NBA. Au arătat că sunt una dintre cele mai mari organizații din lume, indiferent de domeniu. Au reușit să joace și vor termina cu succes campionatul, cu siguranță. Când întâmpini o situație grea, cel mai ușor este să renunți. Un om luptător trebuie să meargă mai departe, orice s-ar întâmpla. NBA-ul este un exemplu și sunt optimist că baschetul va reveni acolo unde îi este locul.

Ce părere aveți despre schimbarea formatului în Basketball Champions League?

Eu înțeleg că FIBA ia în calcul diverse metode să reia competițiile. Cred însă că trebuia să fie anunțat puțin mai repede formatul. Am aflat târziu datele de desfășurare, am aflat ulterior că va fi un turneu. Nu știm încă locația. Dacă FIBA ar fi anunțat mai devreme că va fi un turneu, probabil că am fi regândit o parte a pregătirii. Contează mult aceste detalii.

Ce mesaj le transmiteți suporterilor?

Pentru suporterii noștri am un mesaj simplu. Unitatea noastră nu va fi niciodată mai importantă decât acum. Este o situație grea, suntem despărțiți și trebuie să fim uniți, să așteptăm vremuri mai bune pentru a reveni cu toții în sală.

Parteneri