imagine articol

Branisteanu: Retrogradeaza doar o echipa

Declaratii pentru numaibaschet.ro

Ca urmare a deciziei de a se reveni la tragerea la sorţi a arbitrilor pentru meciurile din Divizia A masculin şi feminin am luat din nou legătură cu Petre Brănişteanu, vicepreşedintele CCAB.

Brănişteanu a explicat motivele revenirii la tragerea la sorţi a cavalerilor fluierului pentru fiecare meci din prima ligă şi modul în care ea se va efectua de acum înainte.

"Revenirea la tragerea la sorţi a arbitrilor s-a făcut pentru a nu exista nicio suspiciune. S-a considerat că este mai bine aşa. Se vor acorda stele la fiecare meci, în funcţie de dificultatea fiecăruia. Astfel, la meciurile cu patru stele vor fi delegaţi câte doi arbitri din prima categorie (arbitri FIBA) şi unul din a doua. La fel va fi şi în playoff. Meciurile finalei vor fi conduse de cei mai buni arbitri.
Preşedinţii de cluburi nu au fost convocaţi la tragerea la sorţi a arbitrilor pentru ultimele etape doarecere nu e treaba lor "

Referitor la recentele proteste ale arbitrilor fostul baschetbalist al echipei Steaua şi component al echipei naţionale de seniori în anii 80 şi 90 a vorbit şi despre faptul că unii arbitri au renunţat la barem, iar alţii au venituri de mii de euro, astfel încât nu trăiesc sau nu au neapărat nevoie de banii oferiţi drept barem la un meci de baschet.

"La noi există cazuri în care arbitrii renunţă la barem şi arbitrează din plăcere. Spre exemplu la meciurile echipei feminine din Alba Iulia. Această echipă nu a avut bani să plătească banii pentru barem. Cunosc arbitri care au venituri de mii de euro şi care nu au nevoie de bani, fluieră din pasiune.
Arbitrii români încearcă să fie un fel de Horia Cloşca şi Crişan, cu diferenţă că ei au fost oameni. Arbitrii ar trebui să aibă grijă să nu păţească precum au păţit cei trei."

În fine, Brănişteanu a atras atenţia asupra situaţiei tensionate din finalul sezonului regulat şi a făcut câteva precizări în legătură posibilitatea ca turneul playout să nu se mai dispute.

"În finalul sezonului regulat situaţia este destul de încinsă. Sunt câteva meciuri deosebit de importante în lupta pentru playoff sau pentru poziţii în vederea stabilirii perechilor pentru playoff. Important este că arbitrii care primesc suspendări nu vor mai avea şansa să dea examenul pentru a deveni arbitri FIBA.
De asemenea, în legătură cu turneul playout pot să vă spun că există discuţii avansate pentru ca acesta să nu se mai dispute. Anul acesta retrogradează o singură echipă şi Rapid a pierdut toate meciurile în sezonul regulat, astfel încât este posibil ca turneul pentru locurile 9-15 să nu se mai dispute la cererea cluburilor. Echipele ar economisi astfel nişte bani."

Parteneri