imagine articol

A fost publicat ordinul comun al MTS și MS în ceea ce privește activitatea sporturilor de sală

Întrecerile baschetbalistice pot fi reluate oficial în țara noastră, după mai bine de șase luni de pauză impuse de pandemia de COVID 19. Miercuri după-amiaza a fost publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr.757, Ordinul Comun al Ministrului Tineretului și Sportului și al Ministrului Sănătății, pentru aprobarea regulamentelor privind condițiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea desfășurării de către sportivii profesioniști sau de performanță a activităților de pregătire fizică organizate în spații închise.

Echipele profesioniste trebuie să respecte mai multe criterii pentru a reîncepe cu succes antrenamentele și implicit competițiile. Pe lângă triajul epidemiologic necesar, participanții la activitatea sportivă vor fi supuși testărilor SARS Cov 2.

Mai mult, potrivit documentului se specifică următoarele:

În cazul sporturilor de echipă practicate în spații închise, competiția trebuie să fie precedată de o perioadă de cantonament în izolare, pentru toate echipele participante, pe durata a cel puțin 14 zile calendaristice. Intrarea sportivilor și a personalului tehnic în cantonament se face doar pentru persoanele testate prin metoda RT-PCR cu rezultat negativ, cu maximum 48 de ore înainte de data prevăzută pentru intrarea în cantonament.Echipele vor efectua o nouă testare prin metoda RT-PCR la 14 zile după intrarea în izolare, iar competiția se poate organiza la 48 de ore după aceea. Fiecare echipă va transmite organizatorului competiției lista nominală a participanților la turneu, precum și rezultatul celor două testări RT-PCR efectuate înainte de prezentarea la competiție. În cazul în care competiția se întinde pe o perioadă mai mare de două săptămâni, testarea prin metoda RT-PCR se va reface periodic din 14 în 14 zile.

Regimul de izolare din cantonament trebuie urmat și pe perioada competiției. Pentru optimizarea procedurilor sanitare și minimalizarea factorilor de risc extern se recomandă ca, după obținerea celor două rezultate negative succesive și după o procedură de triaj observațional, toate echipele participante la competiție să intre în cantonament în aceeași bază sau în același hotel. Componenții echipelor (jucători și oficiali de echipă) și reprezentanții structurii sportive care organizează competiția (oficiali, arbitri, delegați etc.) vor fi cazați în regim de cantonament pe toată durata desfășurării evenimentului și nu vor putea părăsi hotelul decât pentru a se deplasa la locul de desfășurare a antrenamentelor și meciurilor sau în scop de recreere, care va consta în plimbări scurte, în aer liber, în apropierea hotelului.

De notat faptul că, în perioada pandemiei, accesul spectatorilor va fi interzis la manifestațiile sportive. Vor primi acces următoarele persoane:

  • persoana responsabilă cu triajul epidemiologic;
  • componenții celor două echipe (jucători și staff tehnic), pe bază de tabel nominal semnat de delegatul clubului și prezentat la ședința tehnică;
  • arbitrii/observatorii desemnați de structura sportivă organizatoare a competiției, pe bază de tabel nominal;
  • personalul auxiliar esențial pentru desfășurarea meciului (sunet, electrică, tehnic, streaming on-line, personal medical, pază etc.), pe bază de tabel nominal prezentat la ședința tehnică;
  • presa, pe bază de tabel nominal.; 

Întreg regulamentul poate fi lecturat printr-un click AICI.  

 

Parteneri

BT
CompexitPrimaria Cluj NapocaAegon
Regina MariaBoschPeakVisit ClujIzvoarele CalimaniReco SportConsiglierifoundeverLeierBrother at your sidePMA InvestCardiofit